Фігуранти справи про постачання кокаїну з Аргентини в Росію на записах оперативників обговорюють попередні партії наркотиків і надання дипломатичного транспорту для безперешкодного перевезення вантажу в аеропорт. Зміст їх переговорів опублікувало аргентинське видання “Clarin“.

Видання наводить розшифрування перемовин, в в яких згадуються посол Росії в Аргентині Віктор Коронеллі і якийсь «Пан К.». За версією газети – це 50-річний росіянин Андрій Ковальчук, один з керівників фонду “Російські православні меценати в Латинській Америці”.

«Можете уявити, який обсяг наркотиків звідси відправляли раніше?» – каже на записі, зробленому в жовтні минулого року, один з фігурантів справи Олександр Чикало іншому аргентинському поліцейському Івану Близнюку.

«Так, звичайно», – відповідає Близнюк.

Фігуранти справи обговорюють запит дипломатичного автомобіля для «Пана К.» з метою поїздки з посольства в аеропорт в обхід митниці. Також говорять про конфлікт між К. і Коронеллі. У розмові згадується, що посла незабаром повинна змінити людина, у якого з Ковальчуком хороші відносини.

«Він завжди щось перевозив в цих валізах. Завжди, – каже Чикало. – А тепер він посварився з послом. Раніше йому надавали машину і документи дипломатичної пошти, тепер він не знає, що робити».

22 лютого стало відомо, що в Росії і Аргентині затримані шестеро осіб у справі міжнародного наркотрафіку. За попередніми даними, силовики виявили в школі при російському посольстві в Буенос-Айресі сумки з 389 кг кокаїну. Поліцейські замінили наркотики на борошно і встановили GPS-приймачі.

У грудні 2017 року борошно під виглядом кокаїну доставили ​​в Росію дипломатичною поштою. У той же час в Аргентину приїжджав секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев. Офіційна мета його візиту – зустріч з аргентинським президентом Маурісіо Макрі, однак, за даними “Telegraph”, він також повинен був супроводжувати сумки з борошном в Росію.

“Clarin” пише, що у справі про спробу відправити кокаїн в Росію затримали колишнього співробітника посольства РФ в Аргентині Алі Абьянова, а також Володимира Калмикова та Іштіміра Хуздамова.

В Аргентині затримані колишній поліцейський Іван Близнюк і його знайомий Олександр Чикало. Вони керували фондом MORAL (Mecenas Ortodoxos Rusos En America Latin – “Російські православні меценати в Латинській Америці”). Росіянин Андрій Ковальчук, який живе в Берліні, оголошений в розшук.

Comments are closed.