Столичний храм на честь Святителя Луки, Архиєпископа Кримського і Сімферопольского УПЦ МП на своєму сайті розмістив заборонену в Україні георгіївську стрічку. Скріншот сторінки Церкви надіслав читач «Релігійної правди».

Помітили георгіївську стрічку, яка розміщена в лівому верхньому куті церковного сайту, в неділю. Саме в цей день, за дивним збігом обставин, у Росії проходили вибори президента. До ранку понеділка, на момент виходу публікації, символ російської агресії та пропаганди залишався на своєму місці. Можемо припустити, що сайт не зламали, адже за такий проміжок часу хтось з парафіян мав би помітити заборонену в Україні стрічку та доповісти церковному керівництву.

Аби не виникало припущень, що це фотомонтаж – “Релігійна правда” зняла на відео процес входу та перегляду сторінок сайту Церкви.

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”ovilubpxu” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”zld9pwlu9″ data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_html shortcode_id=”6xyh50jyec”]PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNTYwIiBoZWlnaHQ9IjMxNSIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9lUFlKWmZGemdoYyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93PSJhdXRvcGxheTsgZW5jcnlwdGVkLW1lZGlhIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Храм на честь Святителя Луки, Архиєпископа Кримського і Сімферопольского знаходиться за адресою: Київ, Кловський узвіз, 13-а. Парафія відноситься до Печерського благочиння Київської єпархії УПЦ МП.

о. Владислав Діханов

Настоятелем храму, на сайті якого розміщена георгіївська стрічка, є протоієрей Владислав Діханов. В Українській Православній Церкві Московського Патріархату він обіймає посаду голови Синодального відділу із соціально-гуманітарних питань.

Фактично в УПЦ МП священик відповідає за питання благодійної та гуманітарної допомоги населенню на Сході України, яке постраждало від бойових дій, приймав участь в обміні полонених.

Варто зазначити, що сайт храму на честь Святителя Луки, Архиєпископа Кримського і Сімферопольского сконструйований на платформі Prihod.ru. На цьому російському ресурсі можна безкоштовно створювати “сайти офіційних православних організацій”. Приміром, на ресурсі  Prihod.ru побудований офіційний сайт УПЦ МП. Але там георгіївська стрічка відсутня.

Загалом за підтримки вищезгаданого російського ресурсу побудовано більше 27 тисяч сайтів православних організацій, зокрема, в Україні.

о. Владислав Діханов разом з полоненими

Нагадаємо, в травні 2017 року український парламент підтримав законопроект про заборону виготовлення й пропаганди георгіївської стрічки в Україні. Перед цим спікер Андрій Парубій заявив, що “сьогодні йде війна і георгіївська стрічка стала символом окупаційної війни Російської Федерації проти України”.

Документ передбачає покарання за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської стрічки у вигляді штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-2 550 гривень) або адміністративного арешту на строк до 15 діб з конфіскацією стрічки.

За повторну пропаганду передбачаються ті ж санкції, однак штраф за дане правопорушення може становити вже до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

“РЕЛІГІЙНА ПРАВДА”

Comments are closed.