Камчатські слідчі РФ не порушили кримінальну справу стосовно художника Дениса Лопатіна: експертиза не знайшла образи почуттів віруючих і ознак розпалювання ворожнечі в його карикатурі на депутата Держдуми РФ Наталію Поклонську, яка викликала обурення у православних активістів, повідомляє portal-credo.ru.

Жителі Петропавловськ-Камчатського подали в поліцію заяви про образу релігійних почуттів творінням художника в жовтні 2017 року, в грудні роботу вирішили направити на експертизу.

Перевірку малюнка Дениса Лопатіна на наявність в ньому образ депутата Держдуми слідчі розпочали 26 лютого нинішнього року на підставі депутатського запиту, який Наталя Поклонська направила в поліцію. 16 травня стало відомо про результати перевірки.

“Згідно з висновками комплексної культурологічно-лінгвістичної судової експертизи, в запропонованому матеріалі не міститься мовних засобів, спрямованих на пропаганду винятковості, переваги, неповноцінності людини за ознакою статі, раси, національності, мови, походження, ставлення до релігії, приналежності до якої-небудь групи, а також мовних засобів, які обгрунтовують національну або расову нерівність”, – розповіла представник слідчого управління Олена Матафонова.

Художник Денис Лопатін (ліворуч) біля карикатури на Наталію Поклонську

За її словами, фахівці прийшли до висновку, що прояв негативного ставлення до зображеної на малюнку особі обумовлено жанровою специфікою зображення (гротескна карикатура) і укладається в “культурну норму естетичної реакції”.

“Представлене на експертизу зображення має непристойну форму, естетична виправданість якої проблематична, не має ознак навмисної образи зображуваної особи (представника влади) з метою його дискредитації і підриву його авторитету”, – зазначено в звіті експертів.

Зважаючи на такі результати експертизи, дослідча перевірка демонстрування карикатури Лопатіним на виставці в Петропавловск-Камчатському арт-центрі “Гараж” 7 жовтня відмовила в порушенні кримінальної справи, пояснила заступник керівника слідчого відділу по Петропавловську-Камчатському Юлія Бартель.

“Левіафан розтиснув щелепи”, – прокоментував рішення експертизи і слідчих сам Лопатін, розцінивши подію як прояв здорового глузду.

Як інформує видання, “православні активісти” звернулися в поліцію зі скаргою за образу їхніх релігійних почуттів малюнком Лопатіна в жовтні 2017 року. Причому, як розповідав художник, карикатура експонувалася на виставці в окремій кімнаті, перед входом в яку висіло оголошення про можливе нанесення роботою моральної шкоди і страждань відвідувачам.

“Я не помітив, коли вони (“православні активісти” – ред.) зайшли в кімнату, розгорнули стоячи обличчям до стіни плакат, сфотографували його і втекли. Виходить, вони самі хотіли проникнути туди і образитися”, – відзначав художник.

Наталія Поклонська біля картини Миколи ІІ

Надалі, 13 жовтня, карикатуру принесли у вигляді плаката на мітинг на захист фільму Олексія Учителя “Матильда”, проти виходу в прокат якого цілий рік відчайдушно боролася Наталія Поклонська.

У заяві, направленій обуреним городянином в поліцію і Слідчий комітет, говорилося, що карикатура із зображенням Поклонської, що тримає в руці “фалоімітатор у вигляді Царя Миколи (II) Олександровича Романова”, – “блюзнірська і богохульня за своєю суттю”.

“Змістовний і візуальний посил цього” твору “глибоко ображає почуття віруючих православних християн, чад Російської Православної Церкви, шануючих у лику святих Государя Миколи Другого”, – говорилося в документі.

Заявник просив залучити художника до відповідальності за двома статтями Кримінального кодексу РФ: 148 (“Порушення права на свободу совісті та віросповідань”) і 282 (“Збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності”).

Денис Лопатин – російський художник, лауреат і дипломант міжнародних конкурсів. Входить в сотню кращих карикатуристів світу і працює в жанрі політичної карикатури.

Comments are closed.