Російськата правозахисниця та журналіст Зоя Свєтова звернулася до Патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва) з проханням порадити Володимиру Путіну «здійснити акт милосердя» і відпустити засудженого в РФ на 20 років в’язниці українського режисера Олега Сенцова в Україну, повідомляє телеканал “Дождь”.

21 травня 130 російських діячів науки і культури опублікували відкритий лист до учасників Петербурзького економічного форуму із закликом негайно звільнити Сенцова. Серед тих, хто підписав звернення, – Олександр Архангельський, Світлана Алексієвич, Володимир Войнович, Людмила Улицька, Маріетта Чудакова, Зоя Свєтова та інші.

Правозахисниця Зоя Свєтова

Свєтова намагається привернути якомога більше уваги до голодування Сенцова, який домагається звільнення усіх засуджених в РФ політв’язнів-громадян України.

«Його вимога цілком законна і назріла», – додала правозахисниця і нагадала, що про звільнення українських політв’язнів говорив сам Володимир Путін на прес-конференції в 2015 році.

За її словами, потрібно продовжувати нагадувати президентові про його обіцянку.

Вона також згадала голодування Анатолія Марченка, який помер через 12 днів після закінчення свого голодування – після його смерті Горбачов все ж звільнив радянських політв’язнів.

«Давайте щось зробимо, щоб не допустити смерті Олега Сенцова і щоб були звільнені українські політв’язні», – закликала Свєтова, нагадавши, що в сучасному суспільстві є набагато більше можливостей це зробити.

«Путін став президентом, але він поки що нікого не помилував за своє президентство, і йому потрібно про це нагадати», – вважає правозахисниця.

Comments are closed.