Священнослужителі в Іраку патронують і самі організовують заняття проституцією за допомогою шиїтської практики тимчасового “шлюбу для задоволення”, з’ясували журналісти Арабської служби Бі-бі-сі, передає Credo Press.

Під час розслідування під прикриттям журналісти з’ясували, що більшість ісламських священнослужителів, які працюють у так званих шлюбних агентствах при найбільших мечетях Багдада, готові організувати “шлюб для задоволення”. У деяких випадках такий “шлюб” триває всього лише годину і використовується просто для сексу. У деяких випадках мулла був готовий “одружити” дорослого чоловіка із дівчинкою дев’яти років.

Священнослужителі також можуть надати “дружину” для такого тимчасового шлюбу.

Як випливає з фільму-розслідування, знятого журналістами, ці клірики по суті виконують функції сутенерів.

“Шлюб для задоволення”

Тимчасовий шлюб, що позначається арабським словом мут’а, – досить спірна шиїтська практика недовгого союзу, за який жінці платять гроші. У сунітському суспільстві схожу функцію виконує інший обряд, так званий мізіар.

Імовірно, початок цієї традиції поклав дозвіл чоловікам-мусульманам тимчасово “одружуватися” під час подорожей. Сьогодні мут’а перетворився на механізм, що легалізував короткочасні статеві зв’язки. У колах ісламських богословів точаться суперечки – критики вважають, що цей звичай легітимізує проституцію і що у тимчасового шлюбу повинна бути якась мінімальна тривалість.

Журналісти Бі-бі-сі в Іраку і Британії провели 11-місячне розслідування. Вони знімали релігійних діячів на приховану камеру, зустрічалися з жінками, які зазнали сексуальної експлуатації, і з чоловіками, платили за пошук “дружин для задоволення”.

Після п’ятнадцяти років війни в Іраку багато вдів і ще більше – біженок. Багатьом з них доводиться вступати в тимчасові шлюби, щоб вибратися з убогості.

Поширеність

Журналісти з’ясували, що тимчасові шлюби широко доступні в околицях двох найважливіших святинь шиїтів в Іраку.

У розмові з десятьма священнослужителями мечеті Хадим, однією з найважливіших в шиїзмі, вісім з них висловили готовність укласти “шлюб задоволення”, п’ятеро не заперечували проти укладення такого шлюбу з 12-13 літніми дівчатками.

Автори фільму також поговорили з чотирма священнослужителями в місті Кербела, куди стікаються паломники-шиїти з усього світу. Двоє з них не заперечували проти укладення шлюбу з дитиною.

Чотирьох священнослужителів знімали на приховану камеру. Троє були готові знайти жінок для короткочасного “шлюбу”, двоє з них пропонували ще і малолітніх.

Багдадський мулла Саїд Раад пояснив репортерові Бі-бі-сі, який  працював під прикриттям, що за законами шаріату шлюби для задоволення можуть тривати рівно стільки, скільки хоче чоловік.

“Чоловік може взяти в дружини будь-яку кількість жінок. На дівчині можна одружитися на півгодини, й одразу після того, як шлюб завершиться, можна одразу брати в дружини наступну”.

Від дев’яти і старше

Коли журналіст запитав його, чи припустимий “шлюб задоволення” з дитиною, відповіддю було: “Просто дивіться, щоб вона не втратила цноту”.

“Ви можете її пестити, лежати з нею, чіпати її тіло, її груди… Ви не можете входити в неї спереду, але анальний секс припустимий”, – додав мулла. На запитання, що буде, якщо дівчинці стане боляче, він знизав плечима: “Чи зможе вона винести біль – це залишиться між вами”.

Священнослужителя з Кербели на ім’я Шейх Салава журналіст запитав про те, чи можна йому укласти мут’а з 12-річною дівчинкою. “Так, від дев’яти і старше – жодних проблем тут немає. За шаріатом, це не проблема”, – відповів Салава.

Як і Саїд Раад, він лише зазначив, що важливо зберегти незайманість дівчинки. Ласки й анальний секс допустимі за згодою дитини, сказав він і через деякий час додав: “Робіть все, що побажаєте”.

Шлюб за телефоном

Щоб дізнатися процедуру укладення тимчасового шлюбу, репортер у бесіді з Саїдом Раад розповів про вигадану 13-річну дівчинку на ім’я Шаїма, з якою хотів вступити у мут’а. “Шаїму” зображала журналістка Бі-бі-сі.

Саїду Раад не знадобилося зустрічатися з батьками “Шаїми”. Шлюб він уклав телефоном, з таксі, в якому їхав разом з репортером.

“Чи згодна ти, Шаїма, на шлюб з цим чоловіком за плату 150 тисяч динарів (125 доларів) на день?” – запитав мулла журналістку, яка зображала Шаїму. Після того, як експрес-церемонія завершилася, він оголосив: “Тепер ви чоловік і дружина, і вам можна бути разом”.

З репортера за цю церемонію священник взяв 200 доларів. Доля “Шаїми” його, здається, не дуже турбувала.

Під прикриттям релігії

Журналісти поспілкувалися з одруженим чоловіком, який регулярно користується послугами священнослужителів для укладення тимчасових шлюбів. “12-річні дуже цінуються, вони ще “свіжі”. Така обійдеться дорого – 500, 700, 800 доларів. І це тільки та сума, яка дістанеться муллі”, – пояснює він.

Цей чоловік упевнений, що вчиняє відповідно до законів своєї релігії: “Якщо мулла говорить, що шлюб для задоволення – це халяль, це не вважається гріхом”.

Comments are closed.