Речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) спростував фейк, який шириться Мережею щодо нібито співслужіння римсько-католицького священника під час освячення митрополитом Епіфанієм храму у місті Вараш на Рівненщині. Зокрема, подібна публікація з’явилася на англомовній версії російського видання Православие.Ru.

Архієпископ Євстратій зауважив, що під час богослужіння в храмі дійсно був присутній місцевий римсько-католицький священник, однак він не брав участі у службі.

“У зв‘язку з тим, що з поваги до події та до громади він був одягнений у одяг, який вживається в Римсько-Католицькій Церкві під час богослужінь, деякі особи в мережі стали ширити припущення, нібито він “спільно звершував богослужіння” та навіть нібито “вступив у євхаристійне єднання”, – зауважив речник ПЦУ.

Владика додав, що подібні безпідставні припущення використовуються супротивниками Православної Церкви України, і наголосив, що між Православною і Католицькою Церквами немає євхаристійного єднання. “Отже, спільне служіння православної Літургії, тим більше прийняття католицьким священиком під час неї Святого Причастя, є неможливими. Також відомо, що це заборонено і католицькими канонами”, – зазначив він.

“У випадку, про який йдеться, в дусі любові, яку належить мати всім християнам, священник римсько-католицької громади м. Вараш прийшов засвідчити свою повагу до православної громади в день особливо радісної для неї і всього міста події – освячення нового храму. Він не звершував співслужіння і тим більше не приймав Святого Причастя”, – наголосив архієпископ Євстратій.

“Нам відомо про постійні спроби з боку Московського Патріархату обвинуватити Православну Церкву України нібито у “зраді православ‘ю”. Разом з тим сам Московський Патріархат має набагато довший за часом і глибший за рівнем досвід взаємодії з Католицькою Церквою. В таких випадках підходять слова Господа нашого Ісуса Христа: “І чому ж ти бачиш скалку в оці брата твого, а колоди, що є в оці твоєму, не відчуваєш? … Лицеміре, вийми спершу колоду з ока твого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого” (Мф 7:3,5)”, – додав владика.

Comments are closed.