Синод Православної Церкви Чеських Земель і Словаччини (ПЦЧЗС) не визнав Православну Церкву України, тому участь єпископа Шумперского Ісаї (Сланінка) в урочистостях ПЦУ 20 і 21 листопада у Києві є “проявом брутальної зневаги і нешанобливості” до настоятеля й інших членів Синоду.

Про це йдеться у зверненні Предстоятеля ПЦЧЗС митрополита Ростислава, яке було опубліковано на сайті Патріаршего подвір’я ПЦЧЗС при Патріарху Московському.

Митрополит нагадав єпископу Ісаї, що той, “як і інші єпископи нашої Помісної Церкви, підписав рішення про нашу стриману позицію до того часу, поки в питаннях Українського розколу і автокефалії не буде прийнятий всеправославний консенсус”.

Предстоятель ПЦЧЗС також попередив єпископа Ісаю про можливі “канонічні наслідки” за його “непослух”.

Зазначимо, що на офіційному сайті Церкви Чеських Земель і Словаччини (orthodox.sk) немає відповідного звернення Предстоятеля. Таким чином воно опубліковане лише російською мовою і лише на сайті “Патріаршего подвор’я”, тобто представництва ПЦЧЗС при Московському Патріарху, яке розташоване на території Росії за адресою: м.Москва, 1-й Котельнічеський пров., буд.8.

Для розуміння ситуації варто згадати про те, що нинішній Предстоятель ПЦЧЗС Ростислав є промосковським кадром, якого РПЦ МП вдалося просунути на виборах Предстоятеля 2014 року. Детальніше про це можна почитати у статті “Беспредєл РПЦ МП у православній Церкві Чеських земель і Словаччини”.

Сама Церква Чеських Земель і Словаччини складається з чотирьох єпархій, по дві – у Чехії і Словаччині. І, як писав богослов Ілля Бей, ставлення у ній до ПЦУ та Вселенського Патріарха не є таким монолітним, як цього б хотіли у РПЦ.

Єпископ Ісая, який співслужив 20 листопада з Предстоятелем ПЦУ Епіфанієм, є вікарієм Оломоуцько-Брненської єпархії, яку очолює архієпископ Симеон (Радівой Яковлевич). Саме він кілька років тому активно боровся проти призначення Предстоятелем Церкви Чехії і Словаччини промосковського ієрарха. А єпископ Ісая навіть постраждав фізично у тій боротьбі.

Втім битву проти російських грошей було програно. Інтронізація блаженнійшого Ростислава відбулась 9 лютого 2014 року у словацькому місті Пряшів. Його обрання не було визнане архієпископом Симеоном, Чеською державою і Вселенським Патріархатом. Законним його визнали влада Словаччини і Московський Патріархат.

Лише після довгих переговорів у січні 2016 року Константинополь все ж визнав його канонічним главою Церкви Чеських Земель і Словаччини.

Як повідомлялось раніше, митрополит Ростислав засудив процес надання автокефалії ПЦУ, заявивши, що “спроба легалізувати розкольників повинна бути рішуче засуджена”.

Comments are closed.