Російська Церква в Україні (УПЦ МП) продовжує відстоювати в міжнародних установах свої інтереси в Україні.

Зокрема, днями Комітет з прав людини ООН відповів на звернення архієпископа РПЦвУ Серафима Залізницького. Переказуючи цю відповідь, медіаресурси РПЦвУ вдаються до некоректної передачі інформації, чим викривляють ситуацію, повідомляє кореспондент порталу “Релігія в Україні”.

Так, 23 листопада офіційний сайт РПЦвУ опублікував новину “Комітет ООН заборонив виселяти Івано-Франківську єпархію УПЦ з будівлі Преображенського храму Івано-Франківська”. Такі ж заголовки поширили й інші, “жовті” ресурси, пов’язані з цією конфесією (“СПЖ” тощо).

При цьому у статті дається посилання на правозахисну організацію NGO “Public Advocacy” (“Громадський правозахист”), яку очолює Олег Денисов, відомий як радник з правових питань Київської митрополії РПЦвУ і засновник юридичної фірми “Денисов і партнери”. Ця правозахисна організація ініціювала звернення до ООН від імені архієпископа Івано-Франківського і Коломийського Серафима Залізницького про порушення прав релігійної громади РПЦвУ, яку він очолює і яка здійснює богослужіння у згаданому храмі.

Комітет із прав людини ООН розглянув це звернення і написав відповідь архієпископу Серафиму. У ній Комітет не “заборонив” і не “зобов’язав” (він не має таких юридичних повноважень, держава-учасниця сама має дотримуватися взятих на себе забов’язань), а лише нагадує, що згідно з правилом 94 порядку розгляду справ Комітетом ООН, держава-учасниця зобов’язана не виселяти із займаного приміщення релігійну громаду, поки її справа перебуває на розгляді Комітету. При цьому необхідність цих “тимчасових заходів захисту може бути переглянута після отримання зауважень держави-учасниці”. Також Комітет наголосив, що все це не означає, що було ухвалено якесь рішення по суті питання, що розглядається.

Таким чином, Комітет очікує від України зауважень на висунуті з боку захисників РПЦвУ скарги, після чого може виступити з рекомендаціями до країни-учасниці Міжнародного пакту про громадянські та політичні права. На цей час Україна, згідно зі взятими на себе зобов’язаннями, має забезпечити тимчасовий захист громади, яка позивається до неї, тобто призупинити виселення громади з будівлі.

Ці події відбулися на тлі наради ОБСЄ з питань людського виміру — Supplementary Human Dimension Meeting, під час якої, 21-22 листопада, організація “Public Advocacy” Олега Денисова скаржилася на Україну. “У зв’язку з цим державі Україна було рекомендовано посилити роботу щодо підвищення захисту прав на мирні зібрання під час публічних богослужінь віруючих УПЦ”, – пише сайт цієї конфесії.

У ці ж дні, 25 листопада, на Буковині заступник голови Офісу президента України Сергій Трофімов під час представлення нового голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука пообіцяв розібратися з ситуацією навколо перереєстрацій парафій з Російської Церкви в Україні до юрисдикції ПЦУ, як того домагається РПЦвУ. Перед початком засідання під стінами Чернівецької ОДА відбулася зустріч першого заступника голови Офісу президента з секретарем Чернівецько-Буковинської єпархії РПЦвУ архімандритом Никитою Сторожуком. На зустрічі був присутній Сергій Осачук. Секретар єпархії скаржився на “систематичне втручання у справи Церкви колишнього в.о. голови Чернівецької області Михайла Павлюка та співробітників ОДА”, але повідомив про прогрес у переговорах і діяльності чернівецької поліції після зустрічі, що відбулася тиждень тому. За його словами, поліція розвела конфліктуючі сторони в “гарячих точках”.

Нагадаємо, що офіційний сайт РПЦвУ протягом 2019 року тричі дезінформував про ставлення Афону до ПЦУ. У липні цього року “Центр інформації УПЦ” дезінформував про “повторну канонізацію” святителя  Луки (Войно-Ясенецького) в ПЦУ і Константинополі. У серпні цього року ці ж медіаресурси РПЦвУ викривили рішення Грецького Синоду з українського питання, залучивши до своїх союзників богослова-опозиціонера, від якого відмежувалася навіть РПЦ.

Того ж місяця депутат від “Опозиційного  блоку”, бізнесмен  і найбільший меценат РПЦвУ Вадим Новинський спотворив  статут ПЦУ, приписавши невластиву їй залежність  від Константинополя.

Comments are closed.