Московський Патріархат вчергове обдурює власних вірян, передає Сerkvarium.

Як повідомив сайт СПЖ (рупор Російської Церкви в Україні), до Києва з чернігівського монастиря прибуде для поклоніння чудотворна ікона “Аз есмь с вами и никтоже на вы”, яку начебто написано наприкінці ХІХ ст. з благословення Іоанна Кронштадського і яка зберігалась у прп. Серафима Виріцького.

Проте відомий дослідник православних розділень розколів та церковних відгалужень, проректор з науково-богословської роботи Мінської духовної академії (РПЦ) Олександр Слесарєв, який веде портал “Анти-раскол”, зібрав значну бібліотеку досліджень щодо цієї ікони.  Зокрема, він зазначає, що історія виникнення цієї ікони сфальсифікована, жодних достовірних свідчень про її зв’язок з Іоанном Кронштадським та Серафимом Виріцьким немає.

З цього приводу було зроблено достатньо досліджень, які дійшли висновку, що має місце створення міфу та підробка житія прп.Серафима.

Це примусило родичів Серафима Виріцького зробити заяву про те, що такої ікони у нього ніколи не було, а ті, хто розповсюджують міф про неї – банально брешуть.

Безпосереднє відношення до фальсифікації мають “схиархієпископ Чернігівський” Херувим Дегтярь, а також клірик Санкт-Петербурзької єпархії РПЦ протоієрей Геннадій Бєловолов.

Дегтярь (до речі, автор фальсифікації житія прп.Лаврентія Чернігівського та автор його “заповіту” про неподільність Триєдиної Русі) є представником “серафимо-геннадіївської” гілки Російської Катакомбної Церкви (так зв. “секачовці”), яку не визнає РПЦвУ. Що абсолютно не заважає Дегтярю співслужити з представниками РПЦвУ, РПЦ та іноді навіть брати участь у літургіях у Києво-Печерській лаврі.

Дегтярь (крайній справа) з митрополитом Августином Маркевичем

Він не є монахом жодного монастиря РПЦвУ, але попри все це в РПЦ його вважають духоносним старцем. При цьому РПЦвУ регулярно вводить в оману представників інших помісних Церков щодо власної канонічної принциповості, через яку неможливо мати жодних справ з духовенством неканонічного висвячення або авантюристами (до яких і належить Дегтярь).

Дегтярь на літургії у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі Києва

Приналежність ідеолога фальсифікації походження ікони “Аз есмь с вами и никтоже на вы” до неканонічної гілки “секачовців” не завадило Синоду РПЦвУ від 23 квітня 2002 року прийняти рішення про місцеве вшанування фальшивки.

Питання про загальноцерковне прославлення ікони ставилося двічі: 2004-го і 2009 року. На 68-му засіданні Синодальної комісії з канонізації святих РПЦ, що відбулося 5 липня 2004 року під головуванням митрополита Крутицького і Коломенського Ювеналія, це питання було відхилено в зв’язку з недостовірною історією походження ікони (дані сайту Анти-раскол).

Про причетність Херувима Дегтяря до виникнення міфу про ікону та його канонічне визнання в РПЦвУ прямо написано на тому ж сайті СПЖ.

Але, як бачимо, для РПЦвУ канонічно та істинно все, що їй вигідно – і фальшиві схиархиєпископи, і фальшиві ікони… Шкода лише неосвічених вірян, яких свідомо та цинічно обманюють їхні духовні поводирі.

Comments are closed.