На сайті Yeshiva World News з’явилось повідомлення, нібито 10 січня в Умані приблизно 30 осіб з ножами і палицями напали на євреїв, які перебували біля могили рабина Нахмана. Українською мовою цю новину розтиражував сайт телеканалу 112 Україна, який належить куму Путіна Медведчуку.

За опублікованою інформацією, жорстоке побиття розпочалося після незначної суперечки між одним з місцевих українців і євреєм. “Українець, який брав участь в суперечці, закликав своїх антисемітських друзів прийти і побити євреїв”, – цитує видання єврея, що проводив Шаббат.

Правоохоронці, які прибули на місце події, не спробували допомогти, а “просто стояли і дивилися, що відбувається”, додало видання.

“У зв’язку з численними інцидентами в останні місяці ми фінансуємо підрозділ командос, який захистить нас і наші вулиці від українських бандитів. У нас більше немає очікувань від української влади”, – сказала у зв’язку з цим директор “Шеміра Україна” Шломі Еліша.

Вже 13 січня авторитетні українські ЗМІ з’ясували, що новина про бійку виявилась фейком.

Так, Радіо Свобода звернулося за уточненням до поліції Черкаської області. Там повідомили, що не було не тільки постраждалих, а й бійки взагалі.

Виконувач обов’язків начальника сектору комунікації обласного управління Національної поліції в Черкаські області Наталія Ткачук розповіла, що насправді між групами хасидської молоді та місцевих жителів відбулася суперечка, але не бійка, і згодом конфліктна ситуація була вирішена самими її учасниками.

“Зустрілися місцеві жителі з хасидами, у них виникла суперечка. Вони між собою вирішили конфлікт. Вичерпалася ситуація. Зараз з’ясовуються обставини. Це все відбувалося зовсім не так, як пишуть. Взагалі такого не було. Вони вирішили питання між собою. Була лише суперечка. Але те, що пишуть, нібито використовувалися якісь засоби. Такого не було. На місце виїжджали працівники поліції і зафіксували подію. Ніхто не звертався ні до яких медичних закладів. Також заяв ніхто не писав”, – зазначила речниця поліції Черкаської області.

Крім того, фейк про масове побиття євреїв в Умані спростовує видання The Jerusalem post.

“Група підлітків надала ізраїльським ЗМІ неправдиве повідомлення, стверджуючи, що в Умані відбувся антисемітський напад”, – пише видання.

The Jerusalem post також повідомляє, що насправді відбулася “гостра суперечка” між підлітками та місцевим охоронцем, до якої згодом приєдналися мешканці міста. Водночас за інформацією цього видання, про бійку та постраждалих від неї не йдеться.

Зазначимо, що час, який пройшов від появи фейку до його спростування, дав можливість проросійським ЗМІ актуалізувати таку улюблену російськими пропагандистами тему “антисемітизму українців”.

Як відомо, в Умані похований лідер і правнук засновника хасидизму цадик Нахман, через що до невеликого міста в Черкаській області постійно приїжджають паломники-хасиди.

Comments are closed.