Єпископ РПЦвУ (УПЦ МП) Віктор Коцаба закидає листами європарламентарів зі скаргами на українську владу й утиски, які нібито переживає Російська Церква в Україні.

Текст листа Коцаби від 19 лютого опинився у розпорядженні Релігіної правди.

У листі єпископ РПЦвУ перераховує “страждання” своєї релігійної організації, втім, не наводячи жодних реальних доказів. Також Віктор Коцаба скаржиться, що зі зміною влади в Україні становище РПЦвУ не покращилось. Особливо він критикує законодавчу необхідність перейменування УПЦ МП із вказанням у назві приналежності її керівного центру до країни-агресора – конституційність відповідного закону зараз розглядає КСУ.

Наприкінці листа єпископ Віктор просить адресатів “сприяти захисту прав свободи релігії і віросповідання” вірян РПЦвУ та напрошується на особисту зустріч, щоб детальніше розповісти про “утиски”.

Нижче наводимо переклад листа українською:

“Європейський Парламент

Члену Комітету із закордонних справ 

Маю честь представляти Українську Православну Церкву у міжнародних організаціях з прав людини, в яких гідність людини та невід’ємні права кожної особи визнані універсальними цінностями та затверджені міжнародним правом як основа для розбудови відносин у суспільстві.

Від 2014 року віряни та священники нашої Церкви стали об’єктами систематичної дискримінаційної політики правлячих кіл, незважаючи на той факт, що наша релігійна організація складається з мільйонів українських громадян, які мають рівні права з іншими українськими громадянами вільно сповідувати свою віру.

До нашого глибокого жалю, важке становище, в якому сьогодні опинилася Українська Православна Церква, є яскравим свідченням того, наскільки заяви української влади про відданість європейським цінностям повністю протирічать політиці, яку вони насправді здійснюють.

Протягом останніх років Українська Православна Церква зазнає небаченого тиску з боку місцевої влади за підтримки іноземних чинників та у тісній співпраці з радикальними організаціями. Як наслідок, понад сто церков УПЦ було насильно захоплено, її парафіян піддано фізичному насильству, а окремі засоби масової інформації систематично поширюють неправдиві відомості, що розпалюють релігійну ненависть і неприязнь до вірян і священників нашої Церкви. Ми можемо з упевненістю стверджувати, що кінцевою метою нинішньої державної політики є знищення Української Православної Церкви як такої, про що свідчить нещодавня законодавча ініціатива окремих політичних груп щодо примусового перейменування нашої Церкви попри те, що це є кричущим порушенням міжнародного права.

Факти порушення прав вірян Української Православної Церкви підтверджено численними офіційними особами та інституціями ООН та ОБСЄ, а також іншими правозахисними організаціями. І хоча нова влада пришла 2019 року, а офіційна позиція президента Зеленського полягає у невтручанні у церковні справи, дискримінаційна політика на місцях і надалі триває, а незаконно захоплені церкви і далі перебувають поза доступом їхніх законних власників через бездіяльність судових і правоохоронних органів, а залякування священників і вірян в Україні продовжується і донині.

З урахуванням вищенаведеного, звертаюся до вас з проханням у межах ваших можливостей сприяти захисту прав свободи релігії і віросповідання українських громадян – вірян Української Православної Церкви.

Буду глибоко вдячний, якби ви розглянули можливість організації особистої зустрічі, під час якої я міг би надати вам більш детальну інформацію про порушення прав людини щодо найбільшої релігійної організації в Україні.

Щиро Ваш,

Єпископ Віктор (Коцаба)
Голова Представництва Української православної церкви при Європейських міжнародних організаціях”.

  • Зазначимо, у листі Коцаби не згадується про переслідування прибічниками РПЦвУ вірян помісної Православної Церкви України, в яких їм допомагає поліція, а також чиновників – державних реєстраторів, як це відбувається, зокрема, у Вінницький області з Ігорем Салецьким.
  • Тим часом “гнана Церква” постійно зводить в Україні нові храми. Так, нещодавно нові церкви РПЦвУ було освячено в Одесі і Полтаві.

Comments are closed.