У селі Нова Мощаниця на Рівненщині священник РПЦвУ проводив службу в порушення карантину.

Про це Релігійній правді розповів місцевий житель, помічник голови парафіяльної ради Свято-Різдво-Богородичної парафії ПЦУ Леонід Куцеля.

“Там була 31 особа, без масок. Ще й була одна людина, котора повинна була перебувати на самоізоляції, бо перед тим була у Білорусі, вона підписала відповідні документи у сільського голови”, – розповів Куцеля.

За його словами, бгослужіння відбулось минулими вихідними – 28 чи 29 березня, точна дата невідома.

Зазначається, що службу проводив отець Ігор Гнатишин на подвір’ї біля будинку релігійної громади, в якому проживає. Відповідні світлини зі служби він опублікував у Facebook, але згодом видалив.

Як каже Леонід Куцеля, після відповідного дзвінка від сільського голови священник РПЦвУ усвідомив вчинені порушення та спробував приховати докази.

Втім, місцеві жителі встигли зробити скріншот публікації. На світлинах видно, що віряни не дотримуються безпечної дистанції і лише одна жіночка вділа маску. Одна з жінок зліва на фото (виділена червоним) – та сама вірянка, яка мала би перебувати на самоізоляції, каже Куцеля.

Священник Ігор Гнатишин – колишній настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму. 3 лютого 2019 року релігійна громада Нової Мощаниці провела збори і вирішила перейти до ПЦУ. Отець Ігор на пропозицію приєднатися до ПЦУ не пристав і в селі почалося протистояння.

Згодом влада офіційно зареєструвала громаду ПЦУ, а за деякий час вірянам вдалося відвоювати у Російської Церкви в Україні і свій храм. Втім будинок, який також належить парафії, священник РПЦвУ звільняти не збирається. Зараз за нього тривають суди.

До речі, у своєму дописі з фотографіями о.Ігор писав про повістку до суду саме з цього питання.

Як повідомив Леонід Куцеля, громада подала апеляцію до суду в Рівному, засідання призначене на 14 квітня. Він зауважив, що віряни ПЦУ мають сумніви щодо неупередженості суддів, проте все ж сподіваються на справедливе вирішення питання власності на будинок, який купували на кошти громади.

Нагадаємо, що на Волині священника РПЦвУ оштрафували за порушення правил карантину – на службі були присутні люди без масок. Відповідно до Кодексу про адміністративні порушення, священнику загрожує штраф у розмірі від 34 тисяч до 170 тисяч грн.

Comments are closed.