Церковні події у Києві 5-6 червня 1990 року стали переломною віхою у боротьбі за автокефалію Української Церкви і продовжили невідворотній рух до остаточного утвердження духовної незалежності.

“Сьогодні ми відзначаємо 30-ту річницю Всеукраїнського Собору Української Автокефальної Православної Церкви. На ньому було утверджене відродження організаційної структури УАПЦ та обрано її Предстоятеля – Патріарха Київського і всієї України Мстислава (Скрипника)”, – повідомляє пресслужба ПЦУ.

Священнослужителі пояснили, чому цей Собор настільки важливий для українського Православ’я: “Він об’єднав понад 700 делегатів з усієї України, серед яких було 7 єпископів на чолі з архієпископом Іоаном і ще понад 200 священників. Своїм вольовим рішенням вони затвердили відновлення Української Автокефальної Православної Церкви. До того ж було офіційно оголошено про невизнання залежності Української Церкви від Московської”.

“Ухвалення таких важливих постанов знову дало поштовх духовному оновленню народу: українській мові надано статус “мови богослужіння УАПЦ”, освіта включена у пріоритетні напрямки діяльності Церкви, створено від­діл для зовнішніх зв’язків з іншими автокефальними Православними Церквами”, – додали у ПЦУ.

За часів становлення сучасної української незалежності було відроджено і духовне життя народу, про що й свідчить Всеукраїнський Собор Української Автокефальної Православної Церкви, наголосили у ПЦУ.

“У своїй молитві до Бога дякуймо Йому, що благословив продовжити справу наших предків та об’єднати православних українців в одну родину, у Православну Церкву України. А за всіх, хто вже спочив, потрудившись у відродженні УАПЦ на рідній землі після понад чотирьох десятиліть вигнання, зокрема за блаженної пам’яті Патріарха Мстислава та митрополита Іоана, очільника Собору, піднесімо заупокійну молитву. Вічна їм пам’ять!” – йдеться у повідомленні.

Comments are closed.