7 червня пресслужба РПЦвУ (УПЦ МП), а слідом за нею і лояльні до неї ресурси – Страна.uaВести.uaЗнай.ua тощо, поширили новину про “рідкісну” і “неймовірну” подію і навіть “диво”, яке відбулося під час проповіді очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія у Києво-Печерській лаврі.

Як виявилося, йдеться про досить часте оптичне явище – гало, тобто кольорове коло або дуга навколо Сонця, Місяця або інших джерел світла, повідомляє “Релігія в Україні”.

Новина про знамення розійшлася пабліками вірян РПЦвУ як нібито свідчення прихильності Бога до цієї конфесії. Про таке ж диво повідомили і в Іонинському монастирі столиці.

“У престольне свято нашого монастиря нам було послано небесну розраду. Під час літургії парафіяни спостерігали у безхмарному небі веселку над храмом”, – сповістив читачів Facebook намісник Іонинського монастиря архієпископ Іона Черепанов.

На що йому і парафіянам Іонинського монастиря відповіли, що таке ж оптичне явище спостерігали в Одеській, Житомирській, Вінницькій областях, Криму тощо.

За запитом “гало Україна” Google знаходить сотні тисяч результатів – це явище відбувається часто і повсюдно. Зокрема, 23 травня його спостерігали жителі Львова та області.

Як повідомляє Вікіпедія, в Україні гало можна спостерігати 70-120 разів на рік. Причому старовинне тлумачення гало зовсім не те, на яке розраховують віряни.

“За старих часів різноманітним гало, як і іншим небесним явищам, приписувалося містичне значення ознак (як правило, поганих, особливо якщо гало набувало хрестоподібної форми, яка трактувалася як хрест або меч, або з’являлися двійники світила), чому відомо безліч літописних свідчень. Так, у “Слові о полку Ігоревім” розповідається, що перед настанням половців і полоном Ігоря “чотири сонця засяяли над руською землею”, що було сприйнято як знак великої біди, що насувається”, – зазначає Вікіпедія.

Соціальні мережі вірян РПЦвУ часто рясніють повідомленнями про дивовижні події та явища, чому нерідко сприяє церковне керівництво, зазначає видання. Наприклад, офіційний сайт РПЦвУ щороку повідомляє про “унікальне” явище – “сходження благодатного вогню в Єрусалимі”, яке в дійсності є звичайною урочистою церемонією запалювання вогню без жодної містики і таїнств.

Comments are closed.