У суботу, 27 червня, помічник Генерального директора з питань культури ЮНЕСКО Ернесто Оттоне Рамірес розповів, що організація ще на початку червня направила турецькій владі лист про зміну статусу храму Святої Софії, але відповіді досі не отримала.

Про це повідомляє видання Оrthodox Тimes.

За словами Раміреса, “ЮНЕСКО займається вивченням питання про перетворення собору Святої Софії на ісламську мечеть відтоді, як з такою заявою виступив Реджеп Тайіп Ердоган”.

“Ми чекаємо відповіді на відправлений нами лист, в якому ми задаємо ряд питань компетентним органам в Туреччині. Коли держава-член (у цьому випадку – Греція) подає запит в нашу організацію про конкретний пам’ятнику всесвітньої культурної спадщини, питання має бути адресований державі, в якому розташований пам’ятник (у цьому випадку – Туреччина), і після цього ми чекаємо відповіді”, – заявив чиновник.

Однак, повідомив Рамірес, на відправлений владі Туреччини на початку червня лист, ЮНЕСКО відповіді не отримало. Тому, каже він,”ми будемо продовжувати відправляти листи, поки не отримаємо відповідь”.

Він також розповів, що питання храму Святої Софії буде розглянуто на наступному засіданні Комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини.

Comments are closed.