Київський міжнародний інститут соціології опитав українців, кого б вони хотіли бачити очільником об’єднаної Православної Церкви.

65,7% з тих, хто визначився з вибором, вибрали Епіфанія, при цьому більше 60% загальної кількості опитаних не змогли відповісти на питання.

Про це свідчать результати опитування, опубліковані на сайті КМІСу 8 липня, передає Українська правда.

“Під час інтерв’ю респондентам пропонувалося відповісти на запитання, кого з нинішніх Предстоятелів вони хотіли б бачити на чолі об’єднаної Церкви. Серед усіх респондентів 25,6% обирають Епіфанія, 12,2% – Онуфрія. Ще 1,2% назвали іншу відповідь, а решта респондентів не змогли або відмовилися відповісти на запитання”, – йдеться у повідомленні КМІСу.

Також дослідники розрахувати дані щодо тих, хто визначився з вибором. “Таким чином, 65,7% обирають Епіфанія, 31,4% – Онуфрія”, – йдеться у результатах.

 

Зазначається, що понад 60% респондентів не визначилися з вибором або ж відмовилися відповідати на запитання.

Також соціологи запитали, кого українці бачать очільником об’єднання ПЦУ, РПЦвУ (УПЦ МП) і Української Греко-Католицької Церкви.

20,2% серед усіх опитаних – хотіли б бачити очільником такого об’єднання Епіфанія. Онуфрій і Святослав Шевчук “ділять” друге місце з приблизно однаковим результатом (відповідно, 10,5% і 9,4%, різниця в межах похибки). Ще 0,5% респондентів назвали іншу відповідь.

Водночас понад 60% респондентів не змогли або відмовилися відповідати на запитання.

Якщо розраховувати відсоток тих, хто визначився зі своєю думкою, 49,7% обирають Епіфанія, 25,8% – Онуфрія, 23,2% – Святослава Шевчука.  Крім цього, респондентів запитували, як вони ставляться до основних Церков України.

Серед усіх опитаних респондентів позитивно до ПЦУ ставляться 42,4%, негативно – 10,3%, нейтрально – 37,2% (баланс позитивних-негативних оцінок становить +32,1%).

Далі за цим показником іде Українська Греко-Католицька Церква – 35,3% позитивно ставляться проти 6%, які ставляться негативно (при 46,1% тих, хто має нейтральне ставлення) (баланс +29,3%).

До РПЦвУ позитивно ставляться 23% респондентів, негативно – 31,6% (при 36,8% тих, хто нейтрально ставиться) (баланс –29,3%).

 

Опитування проводилося від 24 до 30 червня методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки номерів серед населення віком від 18 років.

До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

В ході опитування проведено 2000 інтерв’ю. 

Статистична похибка вибірки не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%, 0,5% — для показників, близьких до 1%.

Comments are closed.