Президент Туреччини Реджеп Ердоган назвав «волею народу» рішення щодо перетворення собору Святої Софії у Стамбулі на мечеть.

Про це повідомляє турецьке інформаційне агентство Anadolu.

Так турецький президент відреагував на критику щодо перетворення собору. За словами Ердогана, країни, які не можуть побороти ісламофобію на своїй території, критикують Туреччину за використання свого суверенного права змінити статус собору Святої Софії.

«Туреччина ухвалила рішення про зміну статусу Айя-Софії з музею на мечеть ґрунтуючись на бажанні та волі народу. Думка інших країн не може вплинути на наше рішення», — наголосив президент Туреччини.

Про що йдеться?

29 травня з ініціативи президента Туреччини Реджепа Ердогана пишно відзначалася 567-ма річниця взяття Константинополя. Після цього, за даними ЗМІ, президент Туреччини доручив своїм помічникам вивчити питання про зміну статусу собору Святої Софії з музею на мечеть.

Проти цієї ініціативи вже виступали представники різних релігій. Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що зміна статусу Святої Софії може призвести до міжнародної напруженості. Крім того, організація ЮНЕСКО закликала Туреччину не перетворювати собор на мечеть.

Comments are closed.