Міністри закордонних справ країн ЄС розкритикували рішення Туреччини перетворити Собор Святої Софії у Стамбулі на мечеть.

Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після завершення 13 липня засідання Ради ЄС із закордонних справ у Брюсселі, повідомляє Європейська правда.

“Важливим питанням була Айя-Софія. Рада засудила рішення Туреччини перетворити таку визначну пам’ятку на мечеть. Це рішення неминуче призведе до недовіри, сприятиме розладу між релігійними громадами і підриватиме наші зусилля щодо діалогу і співпраці”, – сказав Боррель.

Він зазначив, що серед країн ЄС була широка підтримка ідеї закликати турецьку владу негайно переглянути це рішення.

“Ми мали тривалі і цікаві дебати щодо Туреччини, наприкінці яких я представив свої висновки, і вони були затверджені Радою. Але це мої висновки, які визначатимуть мої подальші дії, як високого представника”, – додав він.

  • 29 травня з ініціативи Ердогана пишно відзначали 567-му річницю взяття Константинополя. Після цього президент Туреччини доручив своїм помічникам вивчити питання про зміну статусу собору Святої Софії з музею на мечеть.
  • Проти виступали Вселенський Патріарх Варфоломій, країни Євросоюзу, організація ЮНЕСКО, Папа Римський, представники Конференції католицьких єпископів і багато інших. Ердоган заявив, що Анкара не орієнтується на думку інших держав.
  • 10 липня суд Туреччини дозволив змінити статус Софії, анулювавши рішення 1934 року про перетворення собору на музей.
  • Ердоган заявив, що в мечеті Ая-Софія богослужіння розпочнуться від 24 липня.
  • Собор Святої Софії був побудований в VI столітті за часів правління візантійського імператора Юстиніана I. Протягом тисячоліття собор вважався найбільшим у світі християнським храмом. Після захоплення Константинополя 1453 року військами Османської імперії собор став мечеттю. Через майже 500 років Ая-Софія отримала статус музею. З 1985 року собор включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Comments are closed.