У церковному конфлікті в селі Ділове на Закарпатті, де священнослужителі РПЦвУ побили вірянку ПЦУ, виявився замішаним монах Венедикт Хромий, який відкрито виступає за “Русинську народну республіку” та є прихильником “русского міра”, Шарія і ОПЗЖ.

Як повідомляє Духовний фронт України, монах був серед тих, хто брав участь у перешкоджанні доступу до храму.

Фото з Facebook-сторінки монаха Венедикта

“Ми називаємо його місцевим сепаратистом, бо він і за русинство виступає, і проти наших парафій”, – підтвердив інформацію благочинний Рахівського благочиння ПЦУ отець Віктор Білан.

Венедикт Хромий – активний прихильник сепаратистського руху так званих “Закарпатських русинів”. Має на обкладинці у Facebook фейковий прапор “підкарпатських русинів”.

Також у монаха у соціальній мережі повний набір “руского міра”: і “вєлікая пабєда 75 лет”, і проросійські дописи, і пости очільника Російської Церкви Кирила Гундяєва.

Венедикт, як і багато служителів Московського Патріархату, нібито перебуває “внє політікі”, але чомусь репостить дописи місцевих депутатів ОПЗЖ.

Монах репостить навіть одіозного проросійського блогера, а віднедавна і політика, Олексія Шарія, який транслює у соцмережах люту ненависть до України.

Також монах підтримує російську теорію про те, що не Росія напала на Грузію, а саме Грузія напала на Цхінвалі.

Це вже не перший випадок коли служителі РПЦвУ відкрито пропагують сепаратизм, нагадує Духовний фронт. 2008 року за фактом діяльності “Сойму підкарпатських русинів” Служба безпеки України порушила проти священника РПЦвУ Дмитра Сидора кримінальну справу в зв’язку з “зазіханнями на територіальну цілісність України”.

Згодом справа була передана до суду. 19 лютого 2012 року Ужгородський міськрайонний суд за частиною 1 статті 110 Кримінального кодексу України (“посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”) присудив священнику три роки позбавлення волі (умовно, з відтермінуванням на два роки) та сплату штраф.

Нагадаємо, що днями представники Хустської єпархії РПЦвУ побили літню жінку, яка разом з громадою виявила бажання перейти в лоно канонічної Православної Церкви України.

Жінка розповіла про напад односельцям, які записали відео і виклали у соцмережі. Наступного дня автор відео отримав відверті погрози від сина благочинного РПЦвУ, який неграмотно вимагав видалити відео.

Православна громада в селі Ділове Рахівського району ще у січні-лютому 2019 року проголосувала за перехід від РПЦвУ до ПЦУ і зареєстрували свою нову громаду, але цього не сприйняв місцевий священник і менша частина тих, хто був проти переходу.

Comments are closed.