Речник ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря прокоментував ситуацію в Білорусі та зміну керівника Білоруського екзархату РПЦ на “місцевого Онуфрія”.

Зокрема, владика у дописі у Facebook нагадав, що у 1917-18 роках  лише наступ більшовиків на Київ примусив Центральну Раду видати ІV Універсал з оголошенням незалежності УНР. До того всіляко дбали лише про автономію в складі Росії.

“Чи станеться щось, що змусить білорусів зрозуміти, що лише реальна незалежність від Росії (в тому числі церковна автокефалія) є єдиним способом досягти тих завдань, які зараз ставлять перед собою протестувальники? Чи й далі будуть тішити себе ілюзією, що можна водночас добиватися права самим обирати президента – і дружити з Росією, яка такого права не мала від часів перших виборів Єльцина? Що можна залишатися в жорсткому підпорядкуванні Московському Патріархату, який по руках і ногах прив‘язаний до Кремля – і будувати демократичну країну всупереч його, Кремля, волі?” – запитує архієпископ Євстратій.

Новий екзарх РПЦ у Білорусі, єпископ Веніамін. Фото: creative commons

“До речі, заміна суперлояльного Москві митрополита Павла на архісуперлояльного Веніаміна, проведена російським Синодом – вельми красномовний жест. Там справді перелякані, що білоруси вимагатимуть автокефалію, тому призначили на головну посаду місцевого Онуфрія”, – зауважив владика Євстратій.

Нагадаємо, що у Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти фальсифікації результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Силовики жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ. На вулицях хапають навіть звичайних перехожих. МВС Білорусі повідомило про понад 7 000 затриманих за період 9–12 серпня.

Comments are closed.