14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День воїнів УПА та День захисника України по всій Україні духовенство та капелани Православної Церкви України звершили молитви за українських військовослужбовців.

Священники молились в Луцьку, Ужгороді, Києві, Дніпрі та інших містах та селах України за спокій душ новітніх героїв, що полягли на полі битви, російсько-української війни, передає Духовний фронт України.

Так, у деканатах Волинської єпархії священнослужителі відправили богослужіння, щоб молитовно вшанувати вояків. Зокрема, у Луцьку духовенство відслужило заупокійну літію по загиблих героях перед фотостендом на Театральному майдані. Очолив її митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Митрополит наголосив: у всі часи для українського захисника було головним гаслом – «За віру православну! За неньку Україну!». Саме за такі цінності наші воїни віддавали своє життя. Тому ми не лише сьогодні згадуємо, а постійно маємо пам’ятати усіх тих, у чиїх серцях лунає: «Хто, як не я, захищатиме Україну», сказав архієрей.

Капелан Олександр Вронський помолився біля меморіальних дошок на честь полеглих воїнів.

Фото: капелан Олександр Вронський

10 жовтня прот. Сергій Ємець  капелан Чопського загону звершив заупокійну літію за спочилим воїном підполковником Віктором Шепентала, який загинув 10 жовтня 2014 року у зоні проведення ООС.

12 жовтня в 6-ту річницю смерті прикордонника Роберта Кіса, військовий капелан протоієрей Віктор Худяк, відслужив разом з кліриком МГКЄ прот. Олегом заупокійну літію за спочилим Героєм. 

14 жовтня, протоієрей Віктор Худяк, Мукачівський благочинний та протоієрей Сергій Потюк, настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці у місті Мукачево, взяли участь у відкритті та освячені пам’ятного знаку Борцям за Україну в Мукачевому на вулиці Духновича.

Фото: Закарпатська єпархія ПЦУ

13 жовтня ієрей Володимир Костюшко, настоятель Свято-Іллінського храму смт. Ясіня біля Стелли Небесної Сотні, відслужив заупокійну літію за спочилими Героями України.

13 жовтня єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій разом з священнослужителями єпархії взяли участь в урочистостях напередодні Дня захисника Батьківщини та привітали військових з професійним святом.

Фото: Закарпатська єпархія ПЦУ

У Києві учасники Чемпіонату України на Кубок Героїв АТО взяли участь у панахиді за полеглими в російсько-українській війні.

Богослужіння відбулося у Михайлівському Золотоверхому соборі біля Стіни пам’яті полеглих за Україну, яке провели військові капелани Андрій Гуль та Андрій Зелніський.

Фото: Андрій Гуль

У Дніпрі, напередодні Дня захисника Вітчизни, на місці, де приймали присягу перші добровольчі батальйони, відновили та встановили справжній Козацький хрест.

За день до того, 12 жовтня, відбувся молебень за полеглими воїнами-захисниками України.

Молебень за полеглими воїнами-захисниками України

Молебень за полеглими воїнами-захисниками УкраїниВічна пам'ять та слава героям!

Опубліковано Ми Дніпряни Понеділок, 12 жовтня 2020 р.

За благословенням єпископа Одеського і Балтського Павла капелан Михайло Базилько взяв участь в урочистих заходах до Свята Покрови Богородиці і Дня Захисника України в місті Ананьїв.

Разом з ветераном російсько-української війни Андрієм Твердохлібовим-Змієм та громадським діячем Андрієм Костенком вшанували пам’ять воїнів УНР біля меморіалу та провідали могилу загиблого Героя Віталія Катішова в селі Кочурівка.

Фото: Базилько Михайло

14 жовтня у Полтаві капелани ПЦУ освятили Стіну пам’яті воїнів, які загинули за Україну.

Раніше стіна розміщувалася у Києві біля Михайлівського Златоверхого монастиря.

13 жовтня, напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня захисника України архієпископ Вінницький і Тульчинський Михаїл завітав до 131-го Окремого розвідувального батальйону, де взяв участь в урочистостях з нагоди Дня захисника України.

Про це повідомляє Вінницько-Тульчинська єпархія ПЦУ.

Фото: Вінницько-Тульчинська єпархія ПЦУ

Архієпископ Михаїл привітав особовий склад батальйону зі святами, подякував їм за їхній подвиг, який вони несуть, захищаючи нашу державу від навали московських окупантів в зоні АТО-ООС. Також владика звершив освячення меморіалу загиблим воїнам-розвідникам і відслужив панахиду.

Comments are closed.