Наприкінці минулого тижня, 16 жовтня, президент Володимир Зеленський відвідав Стамбул, де зустрівся з Патріархом Варфоломієм і запросив його до України.

Це була вже друга поїздка на Фанар Зеленського, який довгий час запевняв у своїй рівновіддаленій позиції від усіх Церков і релігійних організацій.

Релігійна правда поспілкувалася про значення цього візиту з ученим, релігієзнавцем і нардепом VIII скликання Віктором Єленським.

Природній союзник і “селфі на тлі титана”

На думку вченого, мета візиту Зеленського на Фанар мала щонайменше дві складові.

“Перша складова – це те, що президент країни зрозумів, або в його оточенні взяли верх ті люди, які розуміють, що Вселенський Патріарх – це важливий центр м’якої сили”, – сказав Єленський, процитувавши покійного кардинала Любомира Гузара, який казав, що подібні центри світової дипломатії, є не стільки “центрами”, скільки її пульсом, тобто вони відстежують усі зрушення у світовій дипломатії і чутливо на це реагують.

Віктор Єленський

“Тому для керівників держав і урядів дуже важливо мати зустріч з такими людьми, спільний порядок денний і намагатися справити на них позитивне враження”, – додав експерт.

По-друге, зауважив Єленський, Патріарх Варфоломій є природнім союзником України, який беззаперечно підтримує територіальну цілісність України і справжню її незалежність і доводить це своїми справами.

“І ще один вимір – це передвиборчий. Все, що відбувається в Офісі президента і правлячій єпархії, так або інакше пов’язано з місцевими виборами. І в цьому сенсі зустріч президента з Варфоломієм – це важливий сигнал, або, як кажуть у таких випадках – “селфі на тлі титана”. Тому що Патріарху Варфоломію довіряє людей незмірно більше, ніж Патріарху Кирилу”, – зауважив вчений.

Він, зокрема, проанонсував публікацію результатів опитування громадської думки, яке було проведене на початку жовтня, згідно з яким, українці найбільше довірять Папі Римському Франциску, Предстоятелю ПЦУ Епіфанію та Патріарху Варфоломію.

Водночас вирішення питання звільнення полонених, про яке йшлося у пресрелізі президента за результатами зустрічі, не перебуває у полі можливостей Вселенського Патріарха, зауважив експерт.

“Ключі від ланцюгів, якими прикуті військовополонені, не перебувають ані у Папи Франциска, ані у Патріарха Варфоломія. Вони перебувають у Москві”, – наголосив Єленський.

Проросійське лоббі програє

Найбільш примітним у цьому візиті є те, що його було організовано у той час, як в Офісі президента досі діє потужне проросійське лоббі, зокрема, в особі першого заступника керівника ОП Сергія Трофімова.

“Це лоббі достатньо послідовно діяло впродовж цих 1,5 роки. Воно намагалось переконати президента, що він може спертися на Московський Патріархат в Україні, що це велика сила, що вона виводить тисячі людей на хресні ходи. Але для кожного керівника Української держави рано чи пізно стає зрозумілим, що Московський Патріархат орієнтується на Москву. Це дуже проста арифметика”, – зауважив Єленський.

Він навів приклад другого президента Леоніда Кучми. Він під час виборчої кампанії називав Київський Патріархат “апаратною церквою” і повністю спирався на Московський Патріархат.

“Але коли він став президентом, то зрозумів, що союзником України є Київський Патріархат, а зовсім не Московський. Я думаю, що подібні еволюції відбуваються з кожним українським президентом. …Навіть Янукович, мені здається, щось для себе зрозумів 2013 року, на 1025-ту річницю хрещення Київської Русі, але було вже пізно”, – зауважив експерт.

Метаморфоза президентської політичної теорії “какаяразніца” неминуча, вважає релігієзнавець.

“Якщо людина хоче бути керівником Української держави, вона так чи інакше неминуче буде підтримувати українську мову і все, що стосується української ідентичності. Іншого коридору в нього не буде. …Якщо наші перестануть стріляти, то їх просто вб’ють, якщо ті (бойовики і військові РФ, – ред.) перестануть стріляти, то війна закінчиться”, – наголосив Єленський.

Він додав, що Зеленський звичайно може не втручатися у церковні справи, але Путін діє інакше: “Він втручається. І він збирає засідання Радбезу з приводу Російської Церкви в Україні. І його дипломати обїжджають світ, щоб “торпедувати” українське питання, тому, звичайно, якщо не втручатися, то нас просто вб’ють, фігурально кажучи”.

Comments are closed.