Після зміни скандального керівника управління Нацполіції у Вінниччині Юрія Педоса місцеві правоохоронці хоча й перестали так відкрито й агресивно підтримувати Російську Церкву в Україні (УПЦ МП), все ж встромляють палки у колеса релігійним громадам, які перейшли до ПЦУ.

Про це Релігійній правді розповіла адвокат ПЦУ Сніжана Чубенко.

“Раніше підтримання Московського Патріархату з боку поліції було дуже потужним, активним, нахабним, зверхнім, поводилася поліція дуже агресивно. Вони демонстрували свою прихильність і не приховували цього. Сьогодні їхній “пыл слегка приуныл”. Сьогодні вони не виступають агресивно”, – прокоментувала адвокат.

Юрій Педос, колишній керівник поліції Вінниччини

За її словами, такі зміни у ставленні відбулися після заміни керівника управління Нацполіції на Івана Іщенка, який до цього очолював управління превентивної діяльності в Одеській області. Нового керівника представили колективу 1 червня 2020 року.

“Педоса зняли, якого я неодноразово звинувачувала у тому, що він лобіює інтереси МП, і неодноразово були численні акції проти таких дій поліції. Сьогоднішній їхній керівник… скажімо так, я не бачу, щоб поліція виконувала те, що належить за законом, щоб вони порушували кримінальні справи та діяли в рамках кримінального кодексу, але в той же час у них немає яскравих агресивних дій, спрямованих проти ПЦУ”, – каже Чубенко.

Чинний керівник поліції Вінниччини Іван Іщенко

Адвокат нарікає, що хоча правоохоронці не підтримують відкрито МП, вони все ж не виконують свої прямі обов’язки “і, де можуть, прикривають московських попів”.

“Ми пишемо заяви про вчинення кримінальних правопорушень. І навіть якщо внесені зміни до ЄДРР і порушена кримінальна справа, вони все одно нічого не роблять. Вони не проводять розслідування, не вживають жодних заходів, нікого не притягують до відповідальності”, – зауважила Чубенко.

Тут діяльність Нацполіції дуже подібна до того, що відбувалося за Педоса, каже адвокат. Зокрема, вона пригадала ганебний випадок зі священниками РПЦвУ, який стався 28 грудня 2019 року у селі Новоживотів Оратівського району.

“Священники МП щось святкували біля церкви, понапивалися, побилися. Наші люди, парафіяни ПЦУ, проїжджали повз них і бачили ту бійку. Люди викликали поліцію. Але щоб обілитися, священники намагалися перекинути провину на парафіян ПЦУ, нібито вони їх побили. І поліція, яка захищає інтереси МП, спробувала накинути цей кримінал на парафіян і активістів ПЦУ. Нам вдалося відбити цю атаку. Сьогодні ця справа, наскільки мені відомо, закрита, але ганьби було багато для московських попів”, – розповіла Чубенко.

Comments are closed.