Релігійні громади, які хочуть приєднатись до ПЦУ, зазвичай переходять під юрисдикцію місцевої єпархії. Однак, якщо вони не хочуть до місцевої єпархії, може бути ухвалене рішення про прийняття у безпосередню юрисдикцію Предстоятеля митрополита Епіфанія, це так звана ставропігія.

Про це повідомив митрополит ПЦУ Олександр Драбинко під час інтерв’ю ведучому “DetectorUA. Інтерв’юер” Сакену Аймурзаєву.

Митрополит уточнив, що Переяславсько-Вишневська єпархія, якою він керує, приймає парафії тільки у межах Київської області, але є й винятки. Одним з таких винятків стала парафія у місті Коломия Івано-Франківської області. Там духовенство кафедрального собору ще до дарування Томосу звернулося до владики Олександра, щоб він прийняв їх під свій омофор.

“Я їх прийняв до Православної Церкви України. Зрозуміло, що це не зовсім канонічно грамотно і політкоректно, але мені здається, що все ж краще прийняти людей до Православної Церкви України, а потім, коли вже заспокоїться ситуація, вирішаться усі канонічні непорозуміння. Вони в принципі і не існують (непорозуміння, – ред.), оскільки я зараз передбачаю великі зміни у зв’язку з державною реформою устрою районів, яка наближається. У нас же єпархії і благочиння прив’язані територіально до районів та областей. А якщо зараз буде децентралізація, зникають певні райони, що тоді будуть робити благочинні?” – пояснив митрополит Олександр.

Владика зізнався, що за цей час було зовсім мало переходів громад від УПЦ МП до його єпархії.

“Коли тільки готувався Об’єднавчий Собор, у мене ледь не черга стояла з 70 людей, а коли завершився Собор тим, що наші єпископи не пішли, проігнорували запрошення президента і зібрались у Києво-Печерській лаврі…” – нарікає митрополит.

Він нагадав, що наприкінці 2018 року, коли готувався Об’єднавчий собор, керівник справами УПЦ МП Антоній Паканич ошукав архієреїв, щоб ті не змогли зустрітися з президентом Петром Порошенком, який брав участь в організації Собору.

“Там взагалі унікальна ситуація склалася. Райнін (голова адміністрації Порошенка, – ред.) запрошує в Український дім, а Паканич запрошує в Лавру. Ну і куди ж іти архієреям? І причому формулювання було у Паканича, що ви приїжджаєте в Лавру на зустріч з президентом, а з президентом це було не узгоджено”, – пригадав митрополит Олександр.

У зв’язку з таким перебігом подій багато парафій не ризикнули переходити до ПЦУ, каже владика, оскільки люди не хочуть створювати собі проблем: “Ви знаєте про “летючі загони”, які були створені Новинським і компанією. Тільки якась парафія захоче перейти, священника викликають, дають втик, а люди… Ну люди є люди”.

“Минулого тижня мені зателефонував знайомий священник, який разом із парафією збирався декілька років приєднуватись до нашої єпархії. А тут телефонує, запитую, як справи. Він каже: “Ну як, нормально, нам тут сказали, нас більше щемити не будуть. Відповідно, ми нікуди не йдемо”, – переповів митрополит.

Читайте також:

Більше цікавих інтерв’ю зі священнослужителями й аналітичні матеріали дивіться на YouTube-каналі DetectorUA.

Comments are closed.