Громади ПЦУ самі обирають, якою мовою служити – хоч болгарською, хоч єврейською, хоч церковнослов’янською. Українська мова не є обов’язковою.

Про це заявив митрополит ПЦУ Олександр Драбинко під час інтерв’ю ведучому “DetectorUA. Інтерв’юер” Сакену Аймурзаєву, коментуючи питання про мову служіння у Православній Церкві України.

“Чомусь завжди слов’янська мова асоціюється з Російською Церквою. Так не має бути. Ми з вами можемо розмовляти російською, але це не значить, що я належу до Російської Церкви. Комусь приємна церковнослов’янська – будь ласка. Комусь інша мова – будь ласка”, – каже митрополит.

Владика Олександр наголосив, що помісна Православна Церква не зациклюється тільки на мові. Це абсолютно хибне уявлення, штучно створене для розділення вірян, вважає він.

“У нас кажуть: Українська Церква, значить, українською має служити, Московський Патріархат – тільки слов’янською має. Я тільки не розумію, чому в Російській Церкві досі не було благословення служити українською і російською в тому числі. Така ж проблема у Білоруській Церкві. Проблема є й у самій Росії. Скільки парафій і людей бажають слухати Богослужіння, як Літургую, так і Всенічну, Євангеліє, щоб воно лунало зрозумілою їм мовою. Їм цього також не дозволяють. Тобто це проблема не тільки УПЦ МП і ПЦУ. Це штучна проблема, яка створена, щоб розділяти вірян за мовним принципом”, – зазначив митрополит.

Читайте також:

Більше цікавих інтерв’ю зі священнослужителями й аналітичні матеріали дивіться на YouTube-каналі DetectorUA.

Comments are closed.