Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 1 листопада в Пирогові освятив храм на честь святителя Миколая-Чудотворця. Цей дерев’яний храм XVIII століття був відреставрований і перевезений в Київ із села Городище, що на Чернігівщині, повідомляє пресслужба Київської митрополії ПЦУ.

Предстоятель Православної Церкви України після освячення храму звершив в ньому першу Божественну літургію. Йому співслужили архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, намісник Феодосійського монастиря архімандрит Макарій (Папіш), настоятель парафії святого архістратига Михаїла с. Пирогів протоієрей Андрій Власенко, настоятель Малої Софії протоієрей Петро Ландвитович, настоятель храму Димитрія Солунського с. Бузова Києво-Святошинського району протоієрей Богдан Тимошенко, настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці (Пирогощі) протоієрей Федір Вархоляк, проректор з виховної роботи КПБА протоієрей Петро Бойко та запрошене духовенство.

Наприкінці літургії митрополит Епіфаній звернувся до вірян з першосвятительським словом й привітав громаду та працівників музею народної архітектури та побуту України з освяченням престолу й храму.

“Ще одна святиня постала у славному національному музеї. У цьому храмі й надалі постійно завершуватимуться богослужіння і Таїнства. Ми вдячні Богові, що Господь милостивий до нас і благословляє нас жити в такий сприятливий час: освячувати храми, долучатися до їхнього відновлення і відбудови. Тому цей храм, який ми освятили є певним чудом в нашому житті, чудом, яке засвідчує, що Господь поруч, турбується та думає про нас. І ми повинні бути вдячними Богу за всі Його благодіяння і навіть за випробування, які інколи трапляються в нашому житті, та вірити, що з Божою допомогою ми можемо подолати багато перешкод”, — зокрема сказав митрополит Епіфаній.

“Сьогодні справді величний та історичний день, бо ще одна святиня відкрила свої двері, ще одна святиня лягає в основу побудови нашої помісної Української Православної Церкви. Наші серця і двері наших храмів відкриті для всіх, хто прагне прийти і почерпнути те духовне і святе, що повинно панувати в нашому житті”, — наголосив митрополит Епіфаній.

Як написав історик Андрій Ковальов у своєму Facebook, Миколаївська церква збудована городищенськими козаками у 1763 році. У 1888 році вона була капітально відремонтована, тоді ж було добудовано новий притвор, південний і північний приділи, як і в багатьох храмах Гетьманщини.

Влітку 2016 року з огляду на критичний стан стараннями великого подвижника протоієрея Андрія Власенка та його однодумців храм перенесено у Національний музей народної архітектури та побуту України в Пирогові. 1 листопада 2016 року освячено наріжний камінь на відбудову храму. 1 листопада 2017 освячено накупольні хрести, а у 2018 завершено відбудову храму.

Фото з Facebook Андрія Ковальова

“Храм розкішний! Зберігся розкішний іконостас у стилі класицизму. Цей храм пам’ятає нашу величну Гетьманщину. У цьому храмі молилася наша шляхта, наші нобіліси – військо Запорізьке городове!

Уявіть собі який тісний світ! У цьому храмі у 1833 році було охрещено сина городищенських козаків – Олександра Федоровича Кістяківського – видатного українського вченого – криміналіста, історика права. Вже будучи професором Київського університету Кістяківський купив ділянку в дачному селищі на залізничній станції Боярка на вулиці Хрещатику і збудував там свій будинок. У Боярці. У цьому будинку народився його онук – Юрій Кістяківський – один з творців американської ядерної бомби, радник президента Дуайта Ейзенхауера”, – зазначив Андрій Ковальов.

Comments are closed.