Архієпископ Кіпрський Хризостом II вкрай різко висловився 2 листопада щодо позиції чотирьох членів Синоду Кіпрської архієпископії – митрополитів Лімасольського Афанасія, Кіккського Никифора, Тамасського Ісаї, а також єпископа Аматского Миколи, які виступили проти визнання архієпископом автокефалії Православної Церкви України і вступу з нею в канонічне спілкування, повідомляє CredoPress.

В інтерв’ю газеті Kathimerini, яке цитує Orthodox Times, архієпископ Кіпрський назвав “чотириголовою парасінагогою” змову цих архієреїв, яких він вважає вартими позбавлення сану. Хризостом нагадав, що саме Константинопольський Патріархат був джерелом автокефалії всіх православних Церков, включаючи Російську, крім чотирьох Апостольських престолів Сходу. Це явище, на його думку, пов’язано з тим, що саме Константинопольський Патріархат “поступається своєю територію” при створенні нових автокефальних церков. “У випадку з Україною це була єпархія Вселенського Патріархату, яку лише передали в управління Російської Церкви”, – нагадав Хризостом.

Як зізнався архієпископ Хризостом, він вважав за доцільне заздалегідь не повідомляти митрополитам Кіпрської Церкви про намір поминати Київського митрополита, “щоб не турбувати і не сваритися з ними”.

Повертаючись до демаршу чотирьох архієреїв, глава Кіпрської архієпископії заявив: “Те, що вони зробили, коли четверо зустрілися без мене, називається парасінагогою і суворо карається позбавленням сану… Я хочу побачити, як далеко вони зайдуть. Митрополит Кіккський – старший, він має право говорити більше. Але митрополит Тамасській – ще дитина, і він мене засуджує! Це аморально, адже це я його висвятив. Ганьба йому!”.

Comments are closed.