В Ужгороді невідомі молодики спортивної статури погрожували будівельникам храму ПЦУ, щоб ті зупинили роботи. Йдеться про храм прп. Амфілохія Почаївського, хрест і купол якого освятив 20 травня єпископ Ужгородський і Закарпатський ПЦУ Варсонофій.

Речник Закарпатської єпархії ПЦУ священник Юрій Віг опублікував у Facebook світлини непроханих гостей, яких зафільмувала камера спостереження.

Детальніше про інцидент на будівництві храму розповів Релігійній правді керівник Закарпатської єпархії єпископ Варсонофій. Він не має сумнівів, що чоловіки працюють на користь Російської Церкви в Україні (УПЦ МП).

За його словами, атака з метою тиску на будівельників відбулася ще у суботу, 31 жовтня.

“В суботу близько 2-ї години дня до наших майстрів прийшли невідомі молоді люди і почали погрожувати їм фізичною розправою, щоб вони перестали будувати. Вони втікли лише після того, як мій помічник – священнослужитель, який був там, отець Ярослав, ключар цього храму – зателефонував до поліції. Почувши це, вони почали звідти втікати. Але факт є фактом. Ми не могли осторонь цього стояти. У неділю ми мовчали, тому що це було служіння, люди в храмах, тому ми про цю тему заявили у понеділок”, – розповів владика Варсонофій.

Єпископ зазначив, що, судячи зі світлин, отриманих з камери відеонагляду, “це люди не старого віку, спортивної тілобудови у спортивному одязі”. “Тому не можна сказати, що приходили люди культурні”, – зауважив владика.

Він також повідомив, що поліція вже займається розслідуванням цього інциденту, та потішився тому, що серед місцевих правоохоронців немає такого упередженого ставлення до Православної Церкви України, як на Вінниччині.

Єпископ Варсонофій свячує хрест і купол храму преподобного Амфілохія Почаївського, 20 травня 2020 року

“У роботі поліції немає такого спротиву, з правоохоронними органами ми співпрацюємо добре. Є проблема – її потрібно вирішувати. Керівництво нашої Нацполіції Закарпатської області до цього питання ставиться у відповідності до законодавства. Тобто вони не виділяють якоїсь окремої конфесії. Вони чисто дотримуються букви закону, і це мене радує як архієрея”, – сказав єпископ.

Поки триває розслідування, Закарпатська єпархія просить у вірян молитов за робітників, які працюють на будівництві храму.

Монтаж вхідних дверей храму. Фото: єпископ Варсонофій

Владика додав, що несприйняття будівництва церкви ПЦУ в Ужгороді з боку агресивно налаштованих представників МП та їхніх адептів тягнеться дуже давно: “Спочатку це виражалося у дописах у мережі Інтернет, тобто в групах Facebook. Ми на це не звертали уваги, тому що люди пишуть, а ми мусимо працювати”.

Єпископ Варсонофій запевнив, що земельна ділянка, на якій триває будівництво, була отримана законним шляхом через рішення міської ради, громадські слухання та різноманітні дозволи.

“Тобто всі процедури ми пройшли й отримали право власності на цю земельну ділянку, на якій ми, згідно з дозвільними документами, будуємо каплицю – тимчасову каплицю. Потім на цьому місці має будуватися єпархіальне управління та кафедральний собор”, – уточнив архієрей.

Comments are closed.