Жодні суперечки чи будь-які зусилля якоїсь Церкви не можуть скасувати українську автокефалію.  Про це заявив Вселенський Патріарх після висвячення єпископа Команського та екзарха Вселенського Патріархату у Києві Михайла, повідомляє Orthodoxtimes.

Як повідомляє Духовний фронт України, Варфоломій І наголосив, що турбота про Вселенський престол була мотивом і твердим критерієм його рішення про надання автокефалії Церкві в Україні, яка постраждала внаслідок розколу і прагнула спільності та єдності. Те, що безсоромно сказано та написано про інші мотиви відповідного рішення Вселенського Патріархату, є неправдою.

Маючи на увазі надання автокефалії Православній Церкві України, Варфоломій зазначив: «Вселенський Патріархат давно веде діалог з Московським Патріархатом щодо ситуації в Україні. Однак Москва постійно гальмувала прогрес і була каменем спотикання у пошуку позитивного результату цього діалогу. Так нас привели до української автокефалії, яку жодна суперечка чи будь-які зусилля жодної Церкви не можуть скасувати».

Патріарх Варфоломій І зазначив, що «жодна спроба, незалежно від того, чи називається це одностороннім розривом євхаристійного спілкування, чи «братньою зустріччю», як це було кілька місяців тому в Аммані, чи спробою дискредитувати Вселенський Патріархат та його предстоятеля, брехливо звинувачуючи їх у створенні проблеми православних відносин, не тільки не призводять до позитивного результату, але викликають подальшу напруженість, заплямовують образ православ’я в очах інших християн та послаблюють його свідчення в сучасному світі».

«Влада Великої Церкви не є світською, – наголосив Варфоломій. – Логіка влади панує у світських установах, але Церквою керують богописані та дані духовні закони, про які не можна домовлятися. Церква Константинополя була благословлена ​​Богом, щоб бути охоронцем передання апостолів та святих отців. На основі цієї традиції, рішень Вселенських Соборів, божественних і священних канонів і непорушної церковної практики, Вселенський Патріархат був і залишається Першим Престолом в Православній Церкві, який надав автокефалію всім молодшим помісним православним церквам, зокрема Православній Церкві України. Змагання за роль Великої Церкви Христової призводять до нестабільності та порушують єдність Православ’я».

Як повідомляла РП, 8 листопада Вселенський Патріарх Варфоломій І очолив Божественну літургію в храмі святих Архангелів Михаїла та Гавриїла та інших Безтілесних сил у в Боспорському регіоні. Патріархові співслужили архієреї Православної Церкви України.

Comments are closed.