Низка митрополитів і членів Священного Синоду Кіпрської Церкви припинили співслужіння з архієпископом Кіпрським Хризостомом і не відвідуватимуть літургії за його участі, допоки Священний Синод Кіпрської Церкви не розгляне українське питання.

Про це заявив один з чотирьох промосковських єрархів Кіпрської Церкви, митрополит Тамаський Ісая, газеті Phileleftheros, зазначає Духовний фронт України.

Як зазначає видання, промосковські єрархи, які не погодилися зі згадуванням митрополита Київського та всієї України Епіфанія, не будуть співслужити з ним, якщо він приїде на Кіпр на запрошення предстоятеля Кіпрської Церкви архієпископа Хризостома.

Митрополит Ісая ​​заявив, що Кіпрська Церква опинились на порозі потенційного розколу, і додав, що від архієпископа Хризостома залежить, чи повернеться ситуація до нормального стану. На прохання пояснити, що він має на увазі, митрополит Ісая сказав, що архієпископ Кіпрський може скликати Священний Синод, щоб обговорити проблему, порушену його згадуванням митрополита Епіфанія.

Щодо співслужіння з архієпископом Хризостомом митрополит Ісая сказав, що не може співслужити з кимось, хто буде згадувати під час літургії митрополита Епіфанія, оскільки це означатиме визнання «того, хто не був рукопокладений у канонічному сані».

«Я не можу співслужити з митрополитом Епіфанієм або його співслужителями, або дозволити їм здійснювати святі Таїнства, — сказав митрополит Тамаський Ісая. – Я не можу дозволити їм в’їхати до моєї єпархії».

Як повідомляла РП, архієпископ Кіпрський Хризостом II вкрай різко висловився 2 листопада щодо позиції чотирьох членів Синоду Кіпрської архієпископії – митрополитів Лімасольського Афанасія, Кіккського Никифора, Тамаського Ісаї, а також єпископа Аматського Миколи, які виступили проти визнання архієпископом автокефалії Православної Церкви України і вступу з нею в канонічне спілкування. Він засудив цих архієреїв, яких він вважає вартими позбавлення сану.

Comments are closed.