Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі вручив нацгвардійцю Віталію Марківу орден Архістратига Михаїла. Про це  повідомляє МВС України.

«Україна має достойних воїнів, які боряться за нашу територіальну цілісність та незалежність. Завдяки нашим зусиллям Україна стане сильною демократичною правовою державою», – сказав митрополит Епіфаній.

Віталій Марків подякував за нагороду та підтримку, а також поділився, що продовжить службу в Національній гвардії України.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко підкреслив, що Віталій Марків серед  перших записався в добровольчий батальйон ім. Кульчицького і в березні 2014 року пішов захищати свою країну в найгарячіші на той час точки, два місяці будучи під постійними обстрілами.

Як написав у своєму Facebook митрополит, усі 1222 дні, поки Віталій перебував за ґратами в Італії, в Православній Церкві України молитовно підтримували його, як і кожного українського воїна чи заручника, який перебуває в несправедливому ув’язненні.

“Бачити Віталія особисто, а не лише його портрет на Михайлівській площі на банері зі закликом звільнити героя – це свідчення того, що наша спільна молитва має потужну невидиму силу, і Господь творить чудо у нашому житті.

Від імені Православної Церкви України нагородив Віталія високою відзнакою – Орденом святого архістратига Божого Михаїла I ступеня. Адже цей архангел Божий стоїть на чолі воїнства Небесного, а в особі Віталія ми маємо одного з тих достойних воїнів, які боролися і надалі будуть боротися за нашу незалежність. Ми перебуваємо у стані нав’язаної гібридної війни, і наш сусід-агресор робить усе, щоби скомпроментувати нас на міжнародному рівні. Тому так важливо, що Віталій Марків не здався духом і вистояв проти ганебних і несправедливих обвинувачень та продовжить своє служіння українському народові у лавах Нацгвардії. Якщо людина сильна всередині – то вона завжди перемагає. Сьогодні приклад Віталія свідчить про те, що справедливість є. З Божою допомогою ми будемо й далі боротися за нашу спільну мету: щоби Україна отримала перемогу в цій неоголошеній російсько-українській війні та досягла справедливого миру.

Віталій вперше побував у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі. Разом біля Стіни пам’яті ми вшанували полеглих героїв, які боролися за незалежність і суверенність нашої держави і чиї імена назавжди закарбовані у наших серцях. Ми повинні пам’ятати їхній подвиг і молитися за них, адже через молитву ми виявляємо свою любов. Вони віддали своє життя, щоб ми могли жити у вільній і незалежній Українській державі. Тому ми як Церква молимося і робимо все задля того, щоб зберегти їхню пам’ять, знаючи, що душа людини – безсмертна. А сьогодні, наслідуючи приклад духовної сили таких героїв, як Віталій Марків, ми маємо бути сильними та єдиними, щоби разом пройти всі випробування і досягти нашої спільної перемоги”, – наголосив предстоятель ПЦУ.

Як повідомляла РП, глава ПЦУ привітав звільнення та зняття обвинувачень з Віталія Марківа в Італії. “Звільнений воїн Віталій Марків мужньо тримав удар російської пропаганди. Він став справжньою гордістю Української держави, а також прикладом для студентів-курсантів, які, ставши військовослужбовцями, будуть захищати Батьківщину”, – зазначив Епіфаній.

Comments are closed.