У вінницькому селі Лука-Мелешківська, де вже два роки триває релігійний конфлікт, парафіяни почали тікати від Московського Патріархату (УПЦ МП або РПЦвУ) до Православної Церкви України.

Про це Релігійній правді розповіла жителька села і представниця громади ПЦУ Вікторія (ім’я змінено з метою безпеки співрозмовниці).

За її словами, люди починають прозрівати та усвідомлювати брехню місцевого священника МП Василія Альмухамеда.

“Священник перестав поминати російського Патріарха. І люди почали розуміти, що щось тут не те. Адже це Церква Московського Патрірхату – і якщо ви не поминаєте Патріарха Росії, то а хто ж ви тоді? Це була перша брехня”, – розповіла Вікторія.

Священник МП Василій Альмухамед. Фото: YouTube

На запитання, чому священник РПЦ в Україні перестав поминати Патріарха Кирила, вона переповіла його слова: “Якщо я зараз ще почну молитись за Патріарха Кирила, то мене лучани взагалі з села виженуть”.

Жінка зауважила, що у зв’язку з ситуацією у релігійній сфері, люди ставлять священникові багато запитань, зокрема, про Томос, а він не може дати чесну відповідь і почанає брехати. Також багато брехні було з приводу перереєстрації громади і голосування.

Відтак люди почали йти від протоєрея Василія.

“Багато вже людей перейшло від нього. Спочатку вони переходять в інші храми. Благо, Лука-Мелешківська розташована за 10 хвилин до Вінниці, то вони починають їздити у Вінницю. А потім вони так тихенько телефонують: “А можна ми до вас прийдемо?”. Та звичайно можна, чому ні. А у нас громада велика, і кожної неділі – зараз уже, слава Богу, є дах над головою – проводимо літургії”, – розповіла місцева мешканка.

Громада ПЦУ в селі Лука-Мелешківська

Вона запевнила, що нових членів громади тут зустрічають із радістю.

“Приходять дуже тихенько. Вони дуже сторожаться, думають, що ми будемо попрікати їм, чи ображати, але ми раді всіх приймати. Ми розуміємо, що з часом всі об’єднаємося”, – зауважила жінка.

На цей час громада ПЦУ складає майже тисячу осіб, а прихильників МП налічується лише близько сотні. За словами Вікторії, це переважно проросійськи налаштовані люди, “затуркані бабусі” та люди, які піддалися психологічному тиску з боку священників МП.

Залякуваннями займається не протоєрей Василій, а священники з Вінниці Сергій Виговський і Титенко, активні діячі МП: “Ці люди приїжджають, вирішують питання, обробляють людей психологічно”.

“Їм забороняють дивитись телебачення, черпати інформацію з інтернет-видань. Їх залякують, вони нічого не знають. Це йде психологічний вплив. Мені цих людей шкода”, – каже жінка.

Віряни ПЦУ будують трапезну, де вже служать літургії кожної неділі

Вона також розповіла, що місцеві вибори, які пройшли нещодавно, мали неочікувані позитивні наслідки – зустрівшись на виборчих дільницях, люди з різних боків релігійного фронту почали спілкуватися.

“Одна каже: “Я ж думала, що ти мене ненавидиш”. Я кажу: “За що?” А вона каже, що їм там розповідють, що ми їх ненавидимо, то ми такі-сякі. Через цей психологічний вплив вони з нами навіть не хочуть спілкуватися. Навіть не вітаються”, – розповіла жінка.

Вона наголосила: люди не винні, що їх так психологічно загнати у кут.

“Питань до людей у мене немає. Є питання й образи на священників МП, тому що не так мають діяти священники”, – каже жінка.

Історія боротьби вірян за храм

Релігійна громада Свято-Преображенського храму с. Лука-Мелешківська ухвалила рішення про приєднання до Православної Церкви України 26 січня 2019 року. «За» проголосували 398 з 435 учасників зборів.

Після невдалої спроби священників УПЦ МП та їхніх прихильників, які приїхали з обласного центру, зірвати збори, тодішній настоятель парафії протоієрей Василій Альмухамед оголосив їх нелегітимними та провів власне зібрання, в якому взяли участь трохи більше 30 людей.

Відтоді між парафіянами почалися суперечки, в результаті яких більшість (віряни ПЦУ) була змушена молитися на вулиці. Понад сотня православних жителів с. Лука-Мелешківська щонеділі збиралися біля свого храму, а у свята на молитву сходилося понад двісті людей. І це в мороз, і в дощ, і в спеку!

Свято-Преображенський храм

Всередину храму вірян ПЦУ не допускали кремезні чоловіки, які приїжджали з Вінниці на виклик протоієрея Василя Альмухамеда. Серед них нерідко були професійні спортсмени (чемпіон України з пауер-ліфтінгу, чемпіон світу з кікбоксингу та інші), а також люди, які причетні до кримінальних структур. За їх участю біля храмів нерідко відбувалися сутички з членами релігійної громади ПЦУ. З боку прихильників УПЦ МП застосовувалася не лише фізична сила, а й балончики із сльозогінним газом. В одній із таких сутичок літня парафіянка ПЦУ отримала тілесні ушкодження і була змушена лікуватися.

Через особисту прихильність до УПЦ МП керівника обласної поліції, його підлеглі, як правило, поблажливо ставилися до усіх протизаконних дій представників Московського патріархату. Зокрема, поліція «не помітила», як прибічники УПЦ МП 16 березня 2019 року виламали двері храму, будівля якого є пам’яткою архітектури і охороняється Законом.

У червні 2019 року, після довгого очікування, релігійна громада Свято-Преображенського храму с. Лука-Мелешківська Православної Церкви України нарешті була зареєстрована.

У цей же час за громадою було оформлене юридично право на користування будівлею храму і охоронний договір з Державою, згідно якого саме громада ПЦУ, як законний користувач, несе відповідальність за збереження храму, утримання його в належному стані та недопущення у ньому надзвичайних ситуацій, таких, наприклад, як пожежа.

Незважаючи на наявність у релігійної громади ПЦУ усіх юридичних документів, вона досі не може потрапити до свого храму. На заваді стоять все ті ж приїжджі охоронці, а також цілодобова варта, яку зачиняють всередині храму. Поліція також стоїть на стороні УПЦ МП і не звертає увагу на документи громади ПЦУ.

Comments are closed.