Віряни ПЦУ у вінницькому селі Лука-Мелешківська, які вже два роки не можуть потрапити до свого храму, захопленого прихильниками РПЦ в Україні (УПЦ МП), будують біля нього трапезну, де вже проводять служби.

Віряни ПЦУ будують трапезну, де вже служать літургії кожної неділі

Як розповіла Релігійній правді мешканка села Вікторія (ім’я змінено з метою безпеки співрозмовниці), віряни вирішили звести трапезну, щоб більше не мокнути під дощем і снігом під час літургій, як було минулої зими.

За її словами, перед тим громада ПЦУ намагалась домовитись з представниками РПЦвУ про те, щоб використовувати для служб у зимовий період приміщення недільної школи, але марно.

“Нам було відмовлено так категорично, з погрозами: “Якщо ви рипнетеся в недільну школу, тоді ми забираємо нижній храм центрального собору, нашого вінницького”. Тобто вони прирівнювали нашу лучанську церкву до собору у Вінниці”, – нарікає жінка, уточнивши, що погрози лунали з боку впливових вінницьких священників Виговського і Титенка.

Вона пояснила, що недільна школа розташована поряд з храмом і є відносно новою будівлею: “Якщо храм – це вже давня будівля, то недільну школи будували ми, наші чоловіки, батьки. Наші діти ходили в неї”.

Жінка нарікає, що прихильники РПЦвУ, йдучи до храму, неодноразово спостерігали, як їхні ж односельчани, віряни ПЦУ, мерзнуть надворі під час служб.

“Ми збиралися під храмом, і вони проходили повз нас, бачили. У дощ, сніг… Уже неодноразово у нас вимокли й висохли ті пуховики… Під плівками, але ми збиралися. Люди – ніхто не розчарувався і ніхто не пішов, тільки приходять. І приходять до нас від них – від МП“, – наголосила Вікторія.

Потрапити до свого храму віряни ПЦУ не можуть, оскільки там постійно чергують охоронці – як односельчани, так і приїжджі люди.

“Вони продовжують чергувати цілодобово, бо розуміють, що ми маємо документи і якщо ми зайдемо до храму, то для них все скінчиться”, – каже Вікторія.

Віряни не хочуть вирішувати конфлікт силовими методами, тож очікують на рішення суду, де лишилася остання справа – позов представників РПЦвУ проти громади ПЦУ про скасування перереєстрації.

Її розгляд, до речі, затягують саме представники РПЦвУ, переносячи засідання з різних причин. Про це раніше розповідала Релігійній правді адвокат ПЦУ Сніжана Чубенко. За її словами, позивачі просто бояться програти.

Віряни ПЦУ будують трапезну, де вже служать літургії кожної неділі

Тож громада ПЦУ отримала дозвіл на будівництво та почала зводити трапезну. Гроші на неї збирали всім селом.

“Ми у вичікувальній позиції, ми не знаємо, скільки ще це триватиме. І ми вирішили будувати трапезну. Ми маємо зараз над головою дах. Поряд з храмом. Ми трішечки відступили (за територію храму, – ред.), але у майбутньому це буде красивий ансамбль. Ми все ж таки сподіваємося, що Бог дасть їм розум, ще рік-два і ми об’єднаємося”, – каже Вікторія.

Для завершення будівництва громаді потрібно ще близько 150 тисяч грн, адже до морозів треба встигнути зробити опалення та освітлення.

Громада приймає допомогу на будівництво на картку 5168 7554 2290 8679

За діяльністю релігійної громади можна спостерігати на сторінці Facebook

Віряни ПЦУ біля Свято-Преображенського храму у Луці-Мелешківській

Історія боротьби вірян за храм

Релігійна громада Свято-Преображенського храму с. Лука-Мелешківська ухвалила рішення про приєднання до Православної Церкви України 26 січня 2019 року. «За» проголосували 398 з 435 учасників зборів.

Після невдалої спроби священників УПЦ МП та їхніх прихильників, які приїхали з обласного центру, зірвати збори, тодішній настоятель парафії протоієрей Василій Альмухамед оголосив їх нелегітимними та провів власне зібрання, в якому взяли участь трохи більше 30 людей.

Відтоді між парафіянами почалися суперечки, в результаті яких більшість (віряни ПЦУ) була змушена молитися на вулиці. Понад сотня православних жителів с. Лука-Мелешківська щонеділі збиралися біля свого храму, а у свята на молитву сходилося понад двісті людей. І це в мороз, і в дощ, і в спеку!

Всередину храму вірян ПЦУ не допускали кремезні чоловіки, які приїжджали з Вінниці на виклик протоієрея Василя Альмухамеда. Серед них нерідко були професійні спортсмени (чемпіон України з пауер-ліфтінгу, чемпіон світу з кікбоксингу та інші), а також люди, які причетні до кримінальних структур. За їх участю біля храмів нерідко відбувалися сутички з членами релігійної громади ПЦУ. З боку прихильників УПЦ МП застосовувалася не лише фізична сила, а й балончики із сльозогінним газом. В одній із таких сутичок літня парафіянка ПЦУ отримала тілесні ушкодження і була змушена лікуватися.

Через особисту прихильність до УПЦ МП керівника обласної поліції, його підлеглі, як правило, поблажливо ставилися до усіх протизаконних дій представників Московського патріархату. Зокрема, поліція «не помітила», як прибічники УПЦ МП 16 березня 2019 року виламали двері храму, будівля якого є пам’яткою архітектури і охороняється Законом.

У червні 2019 року, після довгого очікування, релігійна громада Свято-Преображенського храму с. Лука-Мелешківська Православної Церкви України нарешті була зареєстрована.

У цей же час за громадою було оформлене юридично право на користування будівлею храму і охоронний договір з Державою, згідно якого саме громада ПЦУ, як законний користувач, несе відповідальність за збереження храму, утримання його в належному стані та недопущення у ньому надзвичайних ситуацій, таких, наприклад, як пожежа.

Незважаючи на наявність у релігійної громади ПЦУ усіх юридичних документів, вона досі не може потрапити до свого храму. На заваді стоять все ті ж приїжджі охоронці, а також цілодобова варта, яку зачиняють всередині храму. Поліція також стоїть на стороні УПЦ МП і не звертає увагу на документи громади ПЦУ.

Comments are closed.