Проросійський єрарх Кіпрської Православної Церкви митрополит Кіккський і Тіллірійський Никифор випустив книжку, в якій повторює пропаганду Кремля щодо автокефалії Православної Церкви України. Про видання книжки повідомив офіційний сайт РПЦ Патриархия.ru. а також церковний журнал РПЦвУ «Фома», повідомляє Духовний фронт України.

На понад 200 сторінках повторюються ті самі закиди і брехливі звинувачення на адресу Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Православній Церкві України.

Як зазначив архімандрит Елладської Православної Церкви Романос Анастасіадіс, книга є «антологією всіх теологічно неправдивих і брехливих тверджень Московії – з метою поширення духовної інфекційної хвороби єретичної московської еклезіології».

Відомо, що митрополит фінансово залежний від російських грошей і не цурається розкошів – має автівку за 300 тис. євро. У лютому 2019 року активно виступав проти права українців мати незалежну від країни агресора Церкву. Тоді, виступаючи на Синоді Кіпрської  Православної Церкви, він заявив, що надання автокефалії Православній Церкві України Вселенським Патріархом було «неканонічним».

Спостерігається цікава закономірність: як тільки в когось із вищого духовенства з’являються дорогі подарунки від росіян, вони зразу ж виступають із проросійськими заявами. Так сталось із митрополитом Никифором. Виступаючи в ефірі телеканалу RIK,  він розповів про свою любов до Росії, сказавши: «Ми не русофіли і не американофіли. Нам не соромно визнати, що як одновірці ми завжди дивимося в ту сторону [в бік Росії], але ми за священні канони і статут нашої Церкви».

Нагадаємо, 2 листопада предстоятель Православної Церкви Кіпру назвав «парасинагогою» дії чотирьох членів Синоду Кіпрської архієпископії, які виступили проти визнання архієпископом автокефалії Православної Церкви України (ПЦУ) і вступу з нею в канонічне спілкування. Також він сказав, що митрополит Лімасольский Афанасій, Кіккський Никифор, Тамаський Ісая, а також єпископ Аматський Микола заслуговують на позбавлення сану.

Comments are closed.