У межах конкурсу «Вікі любить пам’ятки» вперше організували спецномінацію Via Regia Ukraine (Королівський шлях), в якій відібрали найкращі фото 2020 року. Перше місце здобув фотограф Максим Присяжнюк із світлинами соборів Львова і пам’яток Києва, повідомляє Zaxid.net.

У конкурсі взяли участь фотографії пам’яток 11 міст на символічному шляху Via Regia в межах України — у Дубні, Рівному, Острозі, Львові, Бродах, Городку, Луцьку, Володимирі-Волинському, Радомишлі, Житомирі та Києві. Журі відібрало найкращий знімок з кожного міста та обрало 1-3 місця.

Перше місце у спецномінації Via Regia Ukraine посів фотограф Максим Присяжнюк із фото Вірменського собору та собору святого Юра у Львові. Знімок собору Юра також переміг у номінації найкраще фото Львова. Дві інші роботи Присяжнюка зображали пам’ятник князю Володимиру та будівлю інституту шляхетних дівчат у Києві.

Друге місце віддали автору Руслану Грибюку за фото вітряка зі скансену в Пирогові (Київ). Третє місце посіла Катерина Байдужа із фото замку Острозьких.

Усього на спецномінацію конкурсу різні автори надіслали понад 700 світлин Львова. Загалом на конкурс подали фото майже 7 тис. пам’яток з цих 11 міст. Львівщину представили також фото Городка та Бродів.

«Вікі любить пам’ятки» — міжнародний конкурс фотографій пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах.

Via Regia — історичний торговий шлях, який проходив через території сучасної України, Білорусі, Литви, Польщі, Німеччини, Бельгії, Франції та Іспанії. В 2005 році Рада Європи визначила цей маршрут своїм великим культурним шляхом. Культурний проект має за мету популяризацію історичних місць і культурних цінностей, розвиток нових напрямків туризму, виявлення невідомих об’єктів культурної спадщини. В 2011 році до проекту приєдналася культурні заклади Київської, Житомирської, Рівненської, Волинської та Львівської областей.

Comments are closed.