Напередодні засідання Священного Синоду Кіпрської Православної Церкви керуючий справами РПЦвУ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній заявив, що Синод проходитиме на тлі “вкрай негативних і сумних подій –  йдеться про прийняття Архієпископом Кіпрським Хризостомом одноосібного рішення поминати в диптихах Православних Предстоятелів керівника ПЦУ”. Про повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ РПЦвУ.

Представник РПЦвУ називає рішення Хризостома “самовільним кроком, який був зроблений без узгодження з членами Священного Синоду, не тільки де-факто розколов Кіпрську Православну Церкву”.

“Він також призвів до неможливості здійснення молитовного та євхаристійного спілкування нашої Церкви з Архієпископом Кіпрським, – зазначив  Антоній. – З огляду на це багаторазово зростає значимість підсумків згаданого засідання, а також взагалі результатів врегулювання проблеми, викликаної діями першоієрарха Кіпрської Церкви”.

Він прив’язав до цих подій “збільшення розколу світового Православ’я. Кіпрська Церква може або посилити, або не посилити розрив всеправославної єдності”.  “Фактично на шальках терезів зараз знаходяться вірність Господу і готовність слідувати курсом, який легалізує розкольників і нищить основи православного віровчення”, – каже ієрарх РПЦвУ.

Він заявляє, що якщо рішення Хризостома не буде скасовано, то “виникне прецедент встановлення верховенства влади одного ієрарха над соборним механізмом церковного управління”.

“Де-факто йдеться про можливість затвердження формату «папізму» в конкретній Православній Церкві”, – пояснив керуючий справами РПЦвУ.

Як повідомляла РП,  напередодні засідання Священного синоду Кіпрської Православної  Церкви російська агентура готує проплачені “акції протесту” проти Патріарха Хризостома, а також веде активну роботу серед ієрархів Кіпрської Православної Церкви, щоб схилити їх виступити проти глави КПЦ.

Comments are closed.