У перший день Синоду Кіпрської Православної Церкви ієрархи, незгідні з позицією предстоятеля про визнання ПЦУ, знизили свій тон висловлювань. Про це повідомляє кіпрське видання  ageliaforos.com, інформує Духовний фронт України.

Очікується, що рішення, яке буде оприлюднено у середу, 25 листопада, буде засноване на підтримці дій Вселенського Патріархату. Зазначається, що архієпископ Хризостом не хоче принижувати ієрархів, які його критикували. Він хоче примирення, і тому рішення, швидше за все, буде одностайним. У протилежному випадку меншість повинна поважати більшість.

Фото: ageliaforos.com

Засідання Священного Синоду почалося з промови архієпископа Хризостома, яка тривала близько години. Архієпископ заявив, що дізнався всю правду про ПЦУ в березні минулого року, коли він поїхав до Стамбулу та провів ґрунтовну дискусію з Вселенським Патріархом. За його словами, він бачив багато автентичних документів з питань, які порушив Московський Патріархат, в яких видно, хто правий і на кого можуть посилатися члени Синоду. Він сказав, що Московський Патріархат його дезінформував і що, дізнавшись всю правду, він вирішив, що не може мовчати і повинен зайняти позицію. Для цього він обдумав рішення Вселенського Патріархату і згадав ім’я митрополита Київського Епіфанія за Літургією та визнав ПЦУ.

Архієпископ Хризостом також зазначив, що ті, хто не згодні, повинні обговорити з ним свої позиції в дусі братньої любові та отримати відповіді, яких вони хотіли, замість того, щоб вдаватися до шкідливих публічних заяв.

Церква Кіпру наголосила, що підтримувала, підтримує і надалі підтримуватиме Вселенський Патріархат і не буде терпіти будь-яких спроб поставити під сумнів і принизити його репутацію.

Щодо рішення Московського Патріархату припинити євхаристійне спілкування з архієпископом Хризостомом, предстоятель Кіпрської Церкви вважає, що це рішення є як антицерковним, так і проти єдності Кіпрської Церкви.  Архієпископа підтримали митрополити Кіринії, Кіті, Констанції та інші.

Митрополити, які були проти ПЦУ – Лімасольський і Кіккський – виступали в м’яких тонах, а  Тамаський Ісая висловив, попри різні погляди, абсолютну повагу до архієпископа Хризостома, попросив його розуміння і попросив вилучити певні різкі позиції, які він висловив проти нього.

Митрополит Морфоський Неофіт наполягав на тому, щоб визнати Онуфрія митрополитом Київським, який належить до Московського Патріархату. Митрополити Лімасольський, Кіккський і Тамаський подали меморандуми зі своїми позиціями. Те саме зробив єпископ Карпасійський Христофор, меморандум якого є на підтримку архієпископа Хризостома.

Митрополит Кікський запропонував уникати голосування, і саме він закликав усіх членів Синоду прийти до спільної трапези, щоб не було сумнівів у дусі єдності, який панував на засіданні Синоду.

У засіданні Синоду 23 листопада вперше взяв участь новий єпископ Арсеній Пагратіос, на хіротонії якого 24 жовтня архієпископ Хризостом згадав митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

Comments are closed.