“У мене є хрест – це найкраща зброя”, – каже капелан Омелян Білик. На його думку, священник має перебувати там, де людям найважче, щоб підтримувати їх та надавати духовну опіку. Тому з 2016 року він почав служити військовим капеланом, а з червня 2017-го працює у штаті з бійцями 96-ї Київської бригади. Про історію капелана йдеться на сторінці ПЦУ в Facebook.

За його словами, присутність капелана сприяє тому, що захисники починають краще розуміти своїх побратимів і тих, із ким служать, а також зміцнюють свою віру в Бога.

Стати капеланом священник Омелян вирішив після Революції гідності. Він бачив і розумів, як протестувальники борються проти несправедливості і молився за те, щоб усе завершилося мирно. “Мені ніколи не доводилося за одну ніч сповідати стільки людей, як на Майдані. Це були різні люди з різних областей України: і з Донецька, і з Луганська, і з Криму, з Миколаєва, з Житомира, зі Львова – з усієї України. Сповідалися люди – і я ні в кому не бачив страху. Сповідалися, бо не знали, чи до ранку доживуть. Сповідалися, бо хотіли бути перед Богом чистими…” – згадує о. Омелян Білик. Разом зі своїми парафіянами доставляв на Майдан їжу, одяг та ліки, а також допомагав при Михайлівському Золотоверхому соборі, де діяли дві операційні. Згадує: особливо важко було молитися за тих, хто загинув…

“На передовій тих, хто не вірує, немає – там усі вірують, – зауважує капелан. – Там той, хто раніше найбільше бив себе в груди і кричав, що він атеїст, краще хреститься і поклони б’є, ніж навіть той, хто визнавав себе віруючим. Те, що смерть поряд, дає багатьом поштовх замислитися, усвідомити, що ніхто не врятує – тільки Господь Бог”.

Отець Омелян переконаний, що обов’язок військового – захищати Батьківщину, а капелана – подбати про його душу. Священник додає, що всім захисникам, які повертаються з фронту, необхідно пройти реабілітацію, щоб відновитися і не завдати страждань своїм рідним. Сам же капелан зізнається, що теж відновлює свої сили – у своїй парафії в селищі Калинівка Васильківського району, яка давно стала для нього рідним домом. Адже вже 27 років він є там душпастирем для парафіян.

Капелан впевнений, що Бог неодмінно допоможе нам завершити війну, адже Українська Церква перебуває зі своїм народом, а правда – на нашому боці.

“Ми обов’язково переможемо в тій війні, сумніву немає ні в кого, особливо у людей, які вірують”, – стверджує священник Омелян Білик.

Comments are closed.