У селі Сошники Володимирецького району Рівненської області планується будівництво церкви РПЦ в Україні (УПЦ МП). Це невелике поліське село відноситься до Полицької сільської ради (зараз ОТГ).

Про це Релігійній правді розповів місцевий житель Віктор.

Жителі Сошників давно хотіли в селі храм, адже дістатися Полиць (5 км) чи іншого села стареньким людям не завжди можливо, а здоров’я підводить, щоб туди дійти чи доїхати велосипедом. І все було б добре, але є декілька «але».

За словами Віктора, активісти, які провели роботу для будівництва, уникали повідомити жителям, що майбутня церква належатиме до Московського Патріархату. Було сказано – Українська Православна Церква, а її приналежність не уточнялася.

«Коли українець чує «Українська», він радо погоджується віддавати кошти і допомагати в будівництві, а тим більше, коли людина в літах і не стежить за політичним життям країни, вірить священнику і сусідам-активістам», – зауважив Віктор.

Частина людей, коли дізналася про цю деталь, відмовилися брати участь у будівництві. «Частина не повірила у таке викриття і просто прагне хоч якогось храму, а решта знає, що робить, і свідомо продовжує це робити, сиплячи прокльони на тих, хто проти», – повідомив чоловік.

«Будувати церкву Московського Патріархату – це зрада України, наших воїнів-патріотів, живих і павших. Це як удар їм в спину, та ще й тут – на Західній Україні», – наголосив Віктор.

Крім того, запевняє Віктор, будівництво відбувається з порушенням законодавства: земля під будівництво не відведена, дозволів немає. За його даними,  земельна ділянка була відведена для індивідуального будівництва жительці с. Сошники, а вже нею подарована церковній громаді УПЦ МП села Сошники.  Однак, зауважив чоловік, церковна громада УПЦ МП в селі Сошники досі не зареєстрована.

«Дуже прикро, що, здавалося б, така добра справа базується на обмані, суцільних порушеннях і відсутності патріотизму при тривалій війні», – нарікає Віктор.

Як свідчать дані земельного кадастру України, відповідна ділянка, на яку вказав чоловік, на цей час перебуває у приватній власності, а у цільовому призначенні вказано: «Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд». Для будівництва ж церкви цільове призначення мають змінити на таке: «Для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій».

Релігійній правді вдалося зв’язатися з головою ОТГ Миколою Озеругою. Він підтвердив, що дозвіл на будівництво церкви не видавався. Але і саме будівництво наразі не ведеться, запевняє голова.

«Ніякого будівництва немає, крім бажання людей будувати. Там тільки йдуть думки, підготовка, з’ясовують питання, як я і рекомендував. Жодних громадських слухань ще не проводили. Це ще тільки ідея, не більше», – каже Озеруга.

За його словами, ініціатором будівництва храму у Сошниках виступила релігійна громада УПЦ МП, яка зареєстрована у селі Полиці. Але вони ще не ухвалили остаточного рішення, каже голова ОТГ.

«Вони до мене зверталися, я сказав: «Я не поділяю ваш оптимізм». Таке маленьке село у фінансовому плані неспроможне підняти будівництво церкви без допомоги ззовні. І потрібно вивчити ще потребу. Чи є сенс будувати церкву, якщо вона є у центральній садибі громади за кілька кілометрів (у Полиці, – ред.), куди вони вже більше 100 років ходять», – зауважив голова.

Полицька ОТГ об’єднує чотири села, серед яких і Сошники. І на всю округу у них завжди був один храм Московського Патріархату, розташований у Полицях, який діє від 1896 року.

Церква УПЦ МП у Полицях. Фото: Wikipedia | Artem.komisarenko

За результатами опитування громадської думки у березні-лютому цього року, які довели до відома голови, майже все село висловилося за будівництво церкви. Проти було 11 людей.

«Відтоді жодних рухів, письмових звернень до сільради не було.. жодних скарг», – наголосив голова ОТГ.

Також Озеруга спростував інформацію про виділення сільрадою земельної ділянки спеціально з метою подальшого будування церкви: «Це неправда. Ніхто ніяких земельних ділянок, зокрема сільська рада, не виділяла і виділяти не збирається, принаймні таких звернень у сільраду не було».

Релігійна громада в умовах відсутності вільних ділянок вирішила земельне питання, знайшовши людину, «яка готова свою приватну земельну ділянку пожертвувати на благо громади». І тут, зауважив голова, жодних дозволів від сільради їм непотрібно. Вони мають отримати дозвіл на будівництво від ДАБІ, розробити детальний план території й змінити цільове призначення землі. А це можна буде зробити тільки після реєстрації релігійної громади.

На цей час будівництво не ведеться, каже голова. Відомо лише, що ще взимку туди завезли землю, щоб розрівняти ділянку.

Голова наголошує, що не може забороняти релігійній громаді будувати храм, якщо вони діятимуть у межах закону. Водночас він пообіцяв більш детально розібратися у ситуації.

Релігійна правда надалі стежитиме за перебігом подій у Сошниках.

Comments are closed.