Упродовж березня-травня більшість українців (68%) не відвідували церкву або молитовний будинок. Водночас 7% не зважали на карантин – переважно це віряни УПЦ МП. Про це йдеться в дослідженні Центру Разумкова на тему “Особливості релігійного і церковно-релігійного самовизначення громадян України: тенденції 2000-2020 років”.

Церкви та релігійні організації України загалом із розумінням поставилися до цього та закликали вірян дотримуватися запроваджуваних рекомендацій та обмежень.

Результати дослідження засвідчили, що під час жорсткого карантину в березні-травні більшість (68%) опитаних не відвідували церкву або молитовний будинок (від 61% жителів заходу до 77% – півдня і сходу); ще 26% – скоротили частоту відвідувань, і лише 7% – не зважили на карантин (від 11% вірних УПЦ (МП) до 3% – УГКЦ).

Загалом, відносна більшість (45%) громадян упевнені, що під час пандемії храми і молитовні будинки мають функціонувати, але з дотриманням усіх санітарних правил (від 60% жителів заходу до 28% – півдня, від 67% вірян УГКЦ до 37% “просто християн”).

36% опитаних упевнені, що храми і молитовні будинки функціонувати не повинні, оскільки це небезпечно (від 63% жителів півдня до 21% – заходу, від 47% “просто християн” до 17% вірних УГКЦ).

Лише 12% опитаних висловилися проти будь-яких обмежень у функціонуванні храмів і молитовних будинків (від 15% жителів заходу до 4% – півдня, від 19% вірних УПЦ (МП) до 6% “просто християн”).

Для того, щоб карантинні обмеження не перешкоджали дотриманню принципу свободи совісті і реалізації потреб віруючих, була організована трансляція релігійних відправ у мережі Інтернет. Участь у цих відправах брали 13% опитаних (від 39% жителів заходу до 4-5% жителів решти регіонів, від 56% вірних УГКЦ до 6% “просто християн” і “просто православних”).

Comments are closed.