40% українців називають причиною релігійних конфліктів “суто політичні чинники”, ще 19%  –  “національне питання”. Про це йдеться в дослідженні Центру Разумкова на тему “Особливості релігійного і церковно-релігійного самовизначення громадян України: тенденції 2000-2020 років”.

Як зазначаєть автори дослідження, впродовж періоду моніторингу зазнала змін громадська думка стосовно чинників конфліктів, які трапляються між вірними різних Церков.

Якщо у 2000 р. відносна більшість (39%) опитаних вважали, що причина в тому, що “церковні ієрархи жадають влади”, а наступні позиції посіли майнові питання (“майно та будівлі” – 23%) і чинники “суто політичні” (20%), то надалі збільшувалася вага політичного чинника. Зараз він посів першу позицію (40%) опитаних; майновий чинник відзначили 35% респондентів, амбіції церковних ієрархів – лише 29%.

Слід зауважити також зростання важливості в громадській думці такого чинника конфліктів, як “національне питання” (у 2000 р. його відзначили 11% опитаних, у 2020 р. – 19%), а також ролі в цьому ЗМІ: якщо у 2018 р. тезу про те, що “ЗМІ роздмухують релігійну нетерпимість і міжцерковні конфлікти” підтримали 14%, то зараз – 21% опитаних.

Comments are closed.