Ніякі канони, ані весь канонічний устрій та навіть сама еклезіологія із цілою догматикою Православ‘я жодним чином не визначають позицію очільників Московської Патріархії. Все це для них – лише декорації, які цинічно використовують відповідно до потреби.

Про це пише речник ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря на своїй сторінці в Facebook, оцінюючи російську реакцію на рішення Синоду Церкви Кіпру.

«Російська реакція на рішення Синоду Церкви Кіпру – цілком прогнозована. Всі, хто не згідні з керівниками РПЦ – «розкольники» або «стали на шлях розколу», «порушники канонів та чистоти Православ‘я».

Головна методологічна похибка, властива багатьом, хто стикається з позицією «єдиної канонічної Церкви» – це довіра до риторики канонічності. Мовляв, якщо МП та її сателіти у Помісних Церквах постійно апелюють до канонів – то їх з допомогою канонів можна переконати у хибності, помилковості обраного РПЦ шляху.

Це – глибока і принципова помилка.

Ніякі канони ані окремо, ані весь канонічний устрій та навіть сама еклезіологія із цілою догматикою Православ‘я жодним чином не визначають позицію очільників Московської Патріархії. Все це для них – лише декорації, це маски, які цинічно використовують відповідно до потреби.

«Ревнителі канонів а-ля Рюс» насправді пройняті тим же духом, що і Синедріон, який у Пилата вимагав розп‘яття для Господа Ісуса Христа: «Ми маємо закон, і за законом нашим Він повинен умерти, тому що зробив Себе Сином Божим» (Ін. 19:7)

Москва та її поплічники зараз апелюють до «соборності» та «всеправославного розгляду». Чому ж ви не пішли на Критський Собор і низку Церков до цього ж спонукали? Може тому, що це був Собор, а не «синедріон по-московськи»?

Не утвердження «синодальності-соборності» бажають у Москві, а «синедріональності». Щоби декораціями канонів та зібрань слухняних ієрархів прикривати наперед вирішене беззаконня.

Якщо повнота Православ‘я не бажає перетвориться на розширену версію Московської Патріархії, де «мають вигляд побожности, а сили її зреклися» (2 Тим 3:5) – має твердо протистояти її схизматичним закликам і діям.

Так, буде боротьба. Бо тепер все Православ‘я на власному досвіді відчуває те, що українське Православ‘я відчуває протягом понад століття.

Але ця боротьба є тією бурею, що має розігнати злотворне повітря московського «синедріонництва» та фарисейського законництва і повернути Православ‘ю дух істинної соборності та правдивої канонічності», – зазначає архієпископ Євстратій.

Comments are closed.