Понад 33% українців підтримують надання Томосу про автокефалію Українській Церкві. Про це йдеться в дослідженні Центру Разумкова. І лише 17% опитаних не підтримують цей крок.

Як йдеться в дослідженні, суспільна підтримка надання Томосу Константинопольським (Вселенським) Патріархатом, порівняно з 2019 р., не змінилася: підтримку висловили 33% опитаних (від 65% жителів Заходу до 11% – Сходу та від 77% вірних УГКЦ до 10% тих, хто не відносить себе до жодного віросповідання, серед вірних ПЦУ відповідний показник становить 62%).

Практично не змінився рівень зацікавлення змістом Томоса: 5% опитаних (як і у 2019 р.) повідомили, що читали текст і добре знають його зміст; не знайомі з текстом Томосу – 27% опитаних. Близько третини знайомі з текстом Томосу із повідомлень ЗМІ.

У питанні про автокефалію Української Церкви громадська думка залежить від регіону проживання та конфесійно-церковної належності громадян: з твердженням про те, що Українська Церква як одна з найбільших православних Церков має право на автокефалію погодилися 44% опитаних (зокрема, 72% жителів Заходу та 21% – Сходу; 83% вірних УГКЦ та 20% тих, хто не відносить себе до жодного віросповідання); не погодилися з твердженням – лише 15%.

Водночас, більшість (53%) опитаних не згодні з тим, що Українська Церква має залишатися частиною Московського Патріархату (від 77% жителів Заходу до 24% – Сходу; від 95% вірних УГКЦ до 19% – УПЦ МП); погоджуються з цим твердженням лише 16% (від 28% жителів Сходу до 7% – Заходу; від 58% вірних УПЦ МП до 2% – УГКЦ).

Comments are closed.