Громади ПЦУ часто стикаються зі свавіллям місцевих чиновників, які блокують реєстрацію, та суддів, які ухвалюють упереджені рішення на користь Московського Патріархату. Про це предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній розповів у інтерв’ю виданню Тиждень.

Митрополит зазначив, що центральна влада не заважає ПЦУ, і це вже дуже добре. Водночас він наголосив, що вплив країни-агресора – далеко не другорядне питання.

“Більшого ми і не просимо. Ми не хочемо особливих умов і не прагнемо бути державною Церквою. Рівне ставлення цілковито нас влаштовує, хоча питання національної безпеки у випадку релігійного впливу країни-агресора все одно залишається. І як показує ситуація в Криму й на Донбасі, це далеко не другорядне питання”, – зазначив він.

Предстоятель розповів, що громади нерідко стикаються з проявами свавілля, коли регіональні чиновники відверто блокують втілення законного права громади на зміну юрисдикційної належності.

“Це викликає у нас занепокоєння й сподівання, що найближчим часом ситуація зміниться. Про судову гілку влади в контексті релігійних питань, мабуть, уже знає вся країна. Судді одного загальновідомого суду Києва, які, згідно з оприлюдненими аудіозаписами, найімовірніше, з особистих мотивів приймають рішення на користь Московського Патріархату, вже стали джерелом мемів у релігійному середовищі. Хоча для всіх очевидно, що це насправді зовсім не весела історія, а неприпустиме явище”, – наголосив Епіфаній.

Comments are closed.