Католицькі єпископи США запевняють, що щеплення вакцинами Pfizer та Moderna “не є аморальним”. Про це повідомляє VaticanNews.

Отримати щеплення новими вакцинами проти Covid-19, виготовленими фармацевтичними компаніями Pfizer та Moderna, не є аморальним. Про це йдеться у примітці голів Комітету з питань віровчення та Космісії захисту життя Єпископської Конференції США, які, таким чином, відповідають на дискусії, що ведуться останніми днями в ЗМІ, стосовно “моральної допустимості” цих вакцин.

Єпископ Кевін Дж. Роудс та архієпископ Джозеф Науман підкреслюють, що “ні вакцина Pfizer, ані Moderna на жодному етапі проектування, розробки або виробництва не передбачали використання клітинних ліній, що походять із тканини тіла абортованої дитини”.

“Однак вони не повністю вільні від зв’язку з абортами, – зазначають ієрархи, – оскільки  як  Pfizer, так і Moderna використовували заплямовану клітинну лінію для одного з підтверджуючих лабораторних випробувань своїх продуктів. Таким чином, зв’язок існує, але він відносно віддалений”.

У листі також підкреслюється, що згідно з деякими твердженнями, якщо вакцина якимось чином пов’язана із заплямованими клітинними лініями, тоді робити щеплення аморально. Але такі твердження, як наголошують єпископи, не точно відображають католицьке моральне вчення.

Єпископ Роудс та архиєпископ Науман посилаються на три ватиканські документи, які стосуються цих питань: дослідження Папської Академії “За життя” на тему “Моральні зауваження щодо вакцин, виготовлених з клітин, що походять з абортованих людських плодів”, (2005 р.); “Dignitatis Personae. Вказівки щодо деяких питань біоетики” Конгрегації віровчення (2008 р.); та “Примітка щодо питання вакцин в Італії”, яку Папська Академії “За життя2 опубліковала 2017 року.

Усі ці документи, як підкреслюють єпископи, “вказують на аморальність використання тканини, взятої у абортованої дитини, для створення клітинних ліній”. У документах вказується також на відмінність моральної відповідальності різних залучених осіб: від тих, хто займається розробкою та виробництвом вакцини, до тих, хто отримує вакцину.

“Найголовніше це те, – зауважують ієрархи, – що всі вони чітко дають зрозуміти, що на рівні реципієнта морально допустимо приймати щеплення, коли немає альтернатив та існує серйозний ризик для здоров’я”.

Comments are closed.