Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує послаблювати карантин, але констатує, що обмеження на свята призведуть до зростання суму, невдоволення та роздратування серед населення країн світу. В Україні вже майже тиждень обговорюють новорічний жорсткий локдаун, однак, за словами міністра охорони здоров’я, поки що влада розраховує на ефект від поточних обмежень та карантину вихідного дня.

Поки центральна влада думає, регіональна ухвалює власні рішення. Так, Вінниця  святкуватиме  без ялинки, Хмельницький – з ялинкою, але без велелюдного відкриття, Чернігів – без фудкорту  та з ковзанкою за електронною чергою, а Київ – із відстеженням кількості відвідувачів новорічного ярмарку.

Країни Європи теж варіюють із різними заходами, намагаючись максимально збалансувати бажання своїх громадян відпочити на свята з імовірними наслідками цього відпочинку. Суспільне зібрало  інформацію про наміри країн Європи стосовно запланованих обмежень на різдвяний період.

Велика Британія

У Сполученому Королівстві, за попередньою інформацією, з 22 по 28 грудня діятиме система пом’якшення картину, за умови узгодження з урядами Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії. До цих заходів, зокрема, входить зняття обмежень на поїздки між чотирма країнами, щоб люди могли відвідувати сім’ї в інших частинах Великобританії.

Разом із тим, від 2 грудня у Великій Британії почне діяти карантинне зонування, тому уряд закликає громадян ретельно планували різдвяні мандрівки та були готовими до обмеження кількості пасажирів.

Окрім того, у Великій Британії дозволили відкритися ялинковим ринкам, а прем’єр країни Борис Джонсон оголосив про готовність оголосити про ослаблення коронавірусних обмежень на тиждень Різдвяних свят.

Людям буде дозволено збиратися у “різдвяні бульбашки”, тобто збиратися вдома, в церкві або на природі до трьох сімей. Але як тільки “бульбашку” буде утворено – її не можна буде ні збільшувати, ні змінювати. Учасники “бульбашки” зможуть ночувати в будинках один одного, але не зможуть відвідувати заклади громадського харчування, театри або магазини, з людьми поза її межами дозволено зустрічатися, але за умов дотримання всіх правил.

Франція

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що під час католицького Різдва (24 грудня – ред.) і Нового року (31 грудня – ред.) в країні не діятиме комендантська година, яку уряд запроваджує з 15 грудня, і пересуватися можна буде вільно. На вимогу католиків на Різдво для відвідувачів відкриють деякі культові церковні споруди, однак у приміщення пускатимуть не більше 30 осіб.

До свят у Франції відкриються книжкові магазини та магазини одягу. Вони працюватимуть до 21:00, аби люди могли придбати подарунки. У цих місцях суворо стежитимуть за дотриманням дистанції та носінням медичних масок.

Також уряд Франції відніс новорічні ялинки до категорії “товарів першої необхідності” для того, щоб їх можна було продавати під час карантину. Пропонується продавати ялинки на відкритих площах – ринках, садових центрах супермаркетів та парковках поблизу магазинів.

Німеччина

Німеччині до 20 грудня триває поточний локдаун, уряд закликає громадян до добровільного багатоденного домашнього карантину перед Різдвяними святами, однак на самі свята планується послаблення правил. Зокрема, з 23 грудня по 1 січня дозволені зустрічі за участю людей з-понад двох сімей (до 10 людей, без урахування дітей до 14 років). Проте після цього усі ці люди мають самоізолюватися на кілька днів.

Церквам дозволено проводити святкові церемонії, але вони мають уникати великих скупчень людей під час богослужінь.

Продаж, придбання та випуск феєрверків не буде суворо заборонено. Однак буде заборонено запускати їх у громадських місцях.

Іспанія

В Іспанії комендантська година 24 та 31 грудня розповсюджуватиметься лише на пересування з 01:00 до 06:00, в той час, як нині заборонено виходити з дому після 23:00, пише Elmundo. За рекомендацією уряду, збиратися пропонують лише членами сім’ї, які проживають разом, зустрічі з іншими гостями мають відбуватися у колі до шести людей. Родина з десяти осіб зможе нормально відсвяткувати святвечір, оскільки вони живуть разом. А ті, хто могли контактувати з хворими на COVID-19 протягом останніх 14 днів, не повинні відвідувати жодні сімейні або громадські збори.

Відвідувати святкові служби або різдвяні концерти дозволяється із дотримання дистанції та заповненості приміщень не більше, ніж на 50%. Також, за умови дотримання дистанції, дозволені й різдвяні ярмарки просто неба. У ресторанах допускається розміщення максимум шести осіб за одним столом, з мінімальною відстанню у 1,5 метра між столами.

Подорожі між регіонами в межах країни буде дозволено, але з максимальною обережністю. А ті, хто приїжджають до Іспанії із-за кордону, мають надати довідку з негативним результатом тесту на COVID-19. Він має бути зроблений за 72 години до прильоту в країну.

Італія

Міністр у справах регіонів та автономій Італії Франческо Бочча вважає недоречним влаштовувати різдвяні гуляння у розпал пандемії, бо “багатьох італійців на наступне Різдво вже не буде”, пише Tgcom24. Тож поки, всі поточні обмеження залишаються чинними і на свята.

Громадянам радять збиратися лише у сімейному колі до шести людей, а лижний сезон в Італії не відкриється до кінця різдвяних свят.

У різдвяний період уряд Італії вирішив підтримати економіку, передбачаючи заходи з поширення і заохочення цифрових платежів. Планується запровадження “Різдвяного бонусу” у вигляді повернення 10% до 150 євро за грудневі витрати, які були здійснені за допомогою кредитної карти й чи додатків.

Польща

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій закликає громадян не замовляти тури на гірськолижні курорти та обмежити своє пересування. За планом уряду, за столом на святвечір зможуть зібратися лише ті члени родини, що проживають разом та п’ятеро додаткових гостей, передає TVN24.

Нині у Польщі триває план “100 днів солідарності”, спрямований на боротьбу з COVID-19. За ним, до 27 грудня заборонено організовувати будь-які збори, окрім ділових і професійних зустрічей, заходів і зустрічей до 5 осіб, які перебувають в приміщенні. Обмеження щодо кількості людей не поширюється на тих, хто живе разом.

Comments are closed.