Верховний суд США в середу ввечері заблокував рішення губернатора Нью-Йорка Ендрю Куомо, який встановив суворі обмеження на богослужіння в тих районах, які  найбільше постраждали від коронавірусу, повідомляє Собор.

Позов до суду подали церкви, які були не згодні на такі жорсткі санкції проти відвідування богослужінь та звинуватили владу штату в бажанні розправитися з християнами.

У найбільш постраждалих районах, які були визначені червоними зонами, держава обмежила відвідування молитовних будинків до 25% їхньої місткості або 10 осіб. Церкви заявили, що обмеження порушують Першу поправку, що гарантує свободу віросповідання.

Важливість цього прецеденту полягає в тому, що тепер  християни в тих штатах, де місцеві адміністрації використовують коронавірус, щоб переслідувати церкви, можуть знайти захист в Верховному суді США, рішення якого оскаржити неможливо.

Ключову роль у цьому рішенні зіграла новообрана суддя від екс-президента США Дональда Трампа – Еммі Конні Барретт – глибоко релігійна людина та переконана католичка.

Це також важливий сигнал місцевим судам, в яких зараз є сотні схожих справ про те, що обмеження богослужінь – це порушення Першої поправки до Конституції про свободу віросповідання. Зараз в Верховному суді  є подібний позов проти влади штату Каліфорнія, яка також закрила майже всі церкви.

Comments are closed.