У Національному музеї архітектури та побуту “Пирогів” провели поминальне богослужіння в пам’ять про жертв Голодомору 1932-33 років. Службу відправили у церкві XVII століття, яку після Другої світової більшовики перетворили на склад комбікорму, повідомляє Київ.Медіа з посиланням на ТСН.

Церква побудована у XVII столітті, до Києва її перевезли у 2016 році з села Городище Менського району, що на Чернігівщині; відтоді тривала її реставрація.

“Це новий експонат комплексу і перша молитва у цьому стародавньому храмі — за заморених голодом українців. Дерев’яна церква середини XVIII століття була зачинена більшовиками. А під час штучно створеного Сталіним голодомору у ній був склад із конфіскованим у селян продовольством. Тепер у ній знову зерно і хліб”, — йдеться у матеріалі.

В адміністрації музею кажуть, що такі випадки під час розбудовування “країни рад2 на території України були не рідкістю.

“Найстрашніші, найскладніші часи були не тільки в цій церкві, по багатьох церквах, які були закриті оті продзагони зносили зерно, ховали тут — а за дверима церкви, на обійсті, вмирали люди від голоду”, — розповідає директорка музею Оксана Повякель.

Нагадаємо, завтра, 28 листопада — День пам’яті жертв голодоморів в Україні, пам’ять загиблих будуть вшановувати о 16:00 хвилиною мовчання.

За різними даними, у 1932-1933 роках від голоду, який спричинили насильницька сталінська колективізація, розкуркулення селян та масовий терор, загинуло від 4,5 до 10 мільйонів українців.

Як повідомляла РП, митрополит Київський і всієї України Епіфаній 1 листопада в Пирогові освятив храм на честь святителя Миколая-Чудотворця. Цей дерев’яний храм XVIII століття був відреставрований і перевезений в Київ із села Городище, що на Чернігівщині.

Comments are closed.