Папа Римський Франциск вперше в історії висвятив афроамериканця в сан кардинала.

Про це повідомляє The Washington Post.

Першим чорношкірим кардиналом став архієпископ Вілтон Грегорі, що обіймає нині пост предстоятеля архидієцезії Вашингтона. (Архидієцезія — церковна адміністративно-територіальна одиниця вищого рівня — РП).

Через обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу, церемонія висвячення нових кардиналів була скромна: в ній взяли участь тільки 11 нових кардиналів, ще двоє не змогли приїхати до Ватикану.

Всі присутні на церемонії були в масках і тримали дистанцію. Крім того, всі хто приїхав, перед церемонією провели десять днів на карантині.

Новий сан дасть можливість Грегорі обирати нового Папи Римського, якщо Франциск зречеться престолу або помре.

Вілтон Грегорі став католиком, коли був підлітком. Він більше 10 років служив архієпископом Атланти, де здобув популярність як прогресивний священнослужитель, який виступає за діалог. У 2019 священник став першим афроамериканцем, якого призначили главою католицької церкви в столиці США — Вашингтоні.

Глава вашингтонської церкви вважається найвпливовішим в країні через її близькості до політиків. Раніше священники, які займали цю посаду, зазвичай були довіреними особами, зокрема, американських президентів та іноземних дипломатів.

Comments are closed.