Українська урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем взяла участь в урочистій літургії, яку очолив Вселенський Патріарх Варфоломій, з нагоди свята Апостола Андрія Первозванного. Про це написав на своїй сторінці в Facebook завідувач відділу з питань релігії секретаріату Кабінету міністрів України, релігієзнавець Андрій Юраш.

“Сьогодні на Фанарі – в осідку Вселенської Патріархії Константинополя – найбільше річне свято – вшановують за новим стилем, за яким живе ця Церква, пам‘ять свого Засновника і Апостола Андрія Первозванного! Розділити радість цих урочистостей до Стамбула прибули делегації з України, Ватикану, Фінляндії.

Українську делегацію очолив Прем‘єр-міністр нашої Держави Денис Шмигаль. Невипадково, що його, як найповажнішого з гостей, які сьогодні відвідали осідок Церкви Константинополя – Нового Риму, було пошановано в особливий спосіб – Глава Українського уряду зайняв найбільш почесне місце на стасидіі (спеціальному кріслі на підвищенні) безпосередньо біля Патріарха”, – зазначив Андрій Юраш.

Він повідомив, що на служінні у Георгіївському храмі  Патріарх пом’янув предстоятелів всіх Православних Церков. У цьому переліку й глава Помісноі Української Церкви – Блаженніший Митрополит Епіфаній.

“Традиційно в цей день у храмі молилася делегація Римо-Католицької Церкви, яку щороку очолює очолює кардинал Курт Кох – глава Папської Ради зі сприяння християнській єдності. Це один з найбільш високопоставлених ватиканських достойників, який безпосередньо відповідає за налагодження стосунків Апостольської Столиці з іншими християнськими спільнотами”, – зазначив релігієзнавець.

За його словами, у храмі присутній нововисвячений єпископ Михаїл (Аніщенко) – екзарх Вселенського Патріарха в Україні.  У храмі також перебуває урядова делегація з України, до складу якої входять посол України у Туреччині Андрій Сибіга, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Качка, генеральний консул України у Стамбулі Олександр Гаман, радниця прем’єр-міністра України з міжнародних питань Олена Котлярова та інші офіційні особи.

Безпосередньо після завершення Богослужіння запланована особиста зустріч прем‘єр-Міністра України Дениса Шмигаля з Патріархом Варфоломієм.

А на завершення перебування на Фанарі українська делегація відвідає легендарний, всесвітньовідомий Влахернський храм, розташований неподалік від собору Святого Георгія та що пов‘язаний із загальновідомим християнським Переданням про з’яву в цьому храмі Пресвятої Богородиці, в честь було установлено свято Покрови Божої Матері.

Comments are closed.